Carolijn Brouwer in Chinees Dongfeng team voor Volvo Ocean Race

De Nederlandse zeilster Carolijn Brouwer, die ooit nog een tijdje ‘Belgische’ was, werd door het Chinese Dongfeng Race Team geselecteerd  als eerste deelnemer aan de Volvo Ocean Race 2017-18.

vor_carolijn_dongfeng_lrNaast Carolijn Brouwer (43) koos het Dongfeng Race Team voor een tweede vrouwelijke topzeilster, de Française Marie Riou (35). Dit is mogelijk door de verandering in regels die de organisatie introduceerde om gemengde teams te stimuleren. Carolijn is na Team AkzoNobel-schipper Simeon Tienpont de tweede, officieel aangekondigde Nederlander in de komende editie. Momenteel is er nog geen zicht op  een opvolger voor Louis Balcaen, de enige Belgische deelnemer  in de vorige editie.

Dongfeng-schipper Charles Caudrelier brengt met deze twee vrouwen een schat aan ervaring aan boord. Samen zijn Brouwer en Riou goed voor vijf Olympische Spelen, een reeks wereldtitels en twee Volvo Ocean Races. Ze voegen zich bij Jérémie Beyou, Stu Bannatyne en Daryl Wislang, die vorige week als eerste bemanningsleden voor de campagne van 2017-17 werden bekendgemaakt.

Carolijn Brouwer nam tweemaal eerder deel aan de Volvo Ocean Race. Beide keren met een volledig vrouwenteam. Ze debuteerde in de Race van 2001-02 met Amer Sports Too en in 2014-15 behoorde ze tot de kerngroep van Team SCA. In 1998 werd Brouwer uitgeroepen tot World Sailor of the Year, waarna ze nog aan drie Olympische Spelen deelnam. In 2008 deed ze dat als stuurvrouw van het enige gemengde team met onze landgenoot Sebbe Godefroid in de toen nog Olympische Tornado (catamaran).

De Race gaat op 22 oktober in Alicante van start en doet Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong, Guangzhou, Auckland, Itajaí, Newport RI, Cardiff en Göteborg aan voor de grote finish van eind juni 2018 in Den Haag.

Foto: Eloi Stichelbaut/Dongfeng Race Team 

www.volvooceanrace.com