Jonas Gerckens kwalificeert zich voor Route du Rhum

Jonas Gerckens is er zeker van dat hij kan deelnemen aan de Route du Rhum 2018. Op zaterdag 28 juli overschreed de Belgische skipper immers de finishlijn van de Drheam Cup. De wedstrijd leverde hem het zo gegeerde kwalificatieticket op voor die prestigieuze zeilrace. Dat betekent dat Jonas Gerckens in november dit jaar in Saint-Malo (Bretagne) aan de start zal staan van de beroemde tocht naar Pointe-à-Pitre in Guadeloupe, aan boord van de Volvo 104, een Class 40-boot.

Hoewel het de eerste keer was dat hij solo deelnam aan een regatta in een Class 40, was het voltooien van de Drheam Cup een realistische ambitie. Op de derde dag van de wedstrijd liep het echter fout.

Op het moment dat Jonas in derde positie lag, kwam het scharnier van de kop van een van de roerbladen los, waardoor het verbindingsstuk verbogen werd. Een enorme tegenvaller voor Jonas, die in de nacht van 25 op 26 juli het euvel moest zien te verhelpen met de aan boord beschikbare middelen. Door het probleem verloor hij in de loop van de nacht een groot aantal plaatsen. Op donderdag 26 juli bleek hij op de 22e plaats te varen.

Jonas gaf zich echter niet gewonnen en toonde andermaal aan dat hij een echte topsporter en -zeiler is. Vastberaden zette hij voort en ondanks zijn kapotte roerblad slaagde hij erin om de vuurtorens van Fastnet en Wolf Rock te passeren.

Midden in de nacht liep hij uiteindelijk de haven van Cherbourg binnen. Dat was op zaterdag 28 juli om 2.19 uur en daarmee behaalde hij de 16e plaats.

Zijn belangrijkste doelstelling is op die manier alvast verwezenlijkt: de Drheam Cup voltooien en zo de kwalificatie afdwingen voor de 40e Route du Rhum.

Daarnaast wilde hij zich ook meten met zijn toekomstige concurrenten op de Route du Rhum. De top 10 van de Class 40 nam immers deel aan deze editie van de Drheam Cup en zonder het probleem met zijn roerblad was Jonas wellicht in het koppeloton geëindigd.

Hét grote doel voor 2018 blijft natuurlijk de Route du Rhum. Op 4 november start hij dan ook in Saint-Malo om een plaats te bemachtigen in de top 10, iets wat geen enkele landgenoot hem ooit heeft voorgedaan.

De Drheam Cup 2018 ging op maandag 23 juli van start in La Trinité-sur-Mer. Na passages langs de beroemde vuurtorens van Fastnet en Wolf Rock eindigde de wedstrijd in Cherbourg-en-Cotentin. De winnaar in de Class 40 was Yoann Richomme (Frankrijk), gevolgd door Phil Sharp (VK) en Luke Berry (Frankrijk).