Boek: Schipbreuk in het paradijs

In het boek ‘Schipbreuk in het paradijs’ brengt auteur Wilbert van Haneghem een waar beleefd verhaal over een schipbreuk tijdens een vierdaagse bootreis van Lombok naar Komodo, Indonesië. Wat het verhaal zo verontrustend maakt is dat het hier gaat om een  alledaagse trip waar toeristen in de regio vaak zonder nadenken op intekenen. Maar dat een voor de hand liggende uitstap grondig fout kan gaan, bewijst dit verhaal.  De bootreis had plaats in augustus 2014, wat begon als een avontuurlijke vierdaagse boottrip eindigt in een nachtmerrie. De tweede dag gaat het midden op zee grondig fout. De boot maakt water en dreigt te zinken. Er zijn vijfentwintig mensen aan boord, maar er is slechts één sloep voor vier personen. In verschillende groepjes proberen de drenkelingen naar een vulkanisch eiland te zwemmen en te peddelen. Zonder eten en drinken en overdag in de brandende zon overleven ze twee dagen en nachten in zee, tot ze uiteindelijk bij toeval door vissers worden gered.

Tijdens de veertig uur durende beproeving is de dood steeds aanwezig. Het boek is ten andere opgedragen aan Jorge en Victor, twee passagiers die sinds de schipbreuk vermist zijn en waarschijnlijk verdronken zijn bij hun poging om het eiland te bereiken.

Wilbert van Haneghem vertelt het gebeuren vanuit zijn persoonlijk beleven, maar heeft ook oog voor wat de medepassagiers ervaren. Hij brengt het verloop heel precies, dat levert een spannend relaas op, vol indringende details die je vaak ongemakkelijk doen voelen. Hij doet dit in een journalistiek stijl met een hoog inlevingsvermogen en dat zorgt voor belevingsjournalistiek van de bovenste plank. Dat alles maakt het verhaal zeer aangrijpend en van het boek een heuse pageturner. Achteraf maak je je de bedenking, hoe stom kan een relaxte vakantie omslaan in een nachtmerrie.

Schipbreuk in het paradijs, Wilbert van Haneghem – Uitgeverij Hollandia

IBN 978-90-641-0627-9

Prijs: € 17,95 (als e-booek € 9,95) – Verkrijgbaar in de watersportboekhandel, of nog eenvoudiger, via onderstaande link.