Auteur en ontdekkingsreiger Tim Severin overleden

In de loop van 2019 publiceerde Bootmagazine het verhaal ‘Een zeevaarder zoekt het ongeziene…’ ,  gebaseerd op de legende over de reis van Sint Brandaan, een Ierse monnik die leefde tussen 484 en 577. Tekst en illustraties van deze unieke evocatie zijn  van Dirk Huyghe.

De auteur en grafisch kunstenaar maakte een 20-tal originele linogravures bij dit verhaal. In de marge van deze poëtisch/historische  publicatie brachten we het reisverhaal van de Britse ontdekkingsreiziger, schrijver en avonturier Tim Severin.

©www.timseverin.net

In 1976 bouwde hij een replica van een curragh, een kano-achtig vaartuig uit de zesde eeuw en stak samen met 5 reisgezellen de Atlantische Oceaan over om aan te tonen dat de eerste Europeaan in Amerika niet Columbus, maar wellicht een Ierse monnik was.

In totaal waren ze 112 dagen onderweg en legden ze 7200 kilometer af. Severin had bewezen dat de legende van Sint Brandaan technisch mogelijk was; 900 jaar voor Christoffel Columbus en 500 jaar voor de Vikingen werd Amerika misschien al bewandeld door Ierse monniken.

Illustratie: Dirk Huyghe

Het was de eerste van vele expedities en avontuurlijke reizen die Severin ondernam. Zo trad hij in de sporen van Sinbad de zeevaarder, zocht hij naar Moby Dick en probeerde hij met een bamboe vlot vanuit China de Verenigde Staten te bereiken. Hij maakte documentaire films over zijn  exploten die  gebundeld onder de noemer ‘Time Traveller’ onder meer te zien waren op Discovery Channel, Sky Television en National Geographic TV.

Op vrijdag 18 december is Timothy op 80-jarige leeftijd overleden.

Over ‘De Brendan Expeditie’ schreef hij een boek, de Nederlandse vertaling is alleen nog tweedehands verkrijgbaar. De oorspronkelijke Engelstalige uitgave is  nog te koop.

“The Brendan Voyage – Across the Atlantic in a leather boat.”
Written by: Tim Severin
Published by: Modern Library
Date published: 04/04/2000
ISBN: 9780375755248
Available in paperback and ebook – Also film documentary available on DVD from author.

Openingspagina van het ebook ‘The Brendan Voyage’ voor Kindle .