Nederlands Oesterseizoen 2015-2016 officieel geopend


Oesters1Onder ruime belangstelling werd het nieuwe oesterseizoen plechtig geopend. Vanaf maandag 7 september worden creuses of Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas) en platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. De officiële opening gebeurde door het overhandigen van de oesters uit de eerste ‘sleep’ van de YE60 aan burgemeester Ger van de Velde-De Wilde van Tholen, burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland en wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal. Deze overhandiging vond plaats op de Oosterschelde.

De eerste oesters die gesleept werden, waren platte oesters. Voorzitter Cees van Liere van de Nederlandse Oestervereniging: “Het belooft een goed jaar te worden, de kwaliteit van de oesters is uitstekend en we kunnen vanaf nu genieten van de heerlijke Zeeuwse oesters uit de Oosterschelde. Alleen in de kom van de Oosterschelde hebben we te kampen met de Japanse Oesterboorder. Maar met de flexibiliteit van de oestersector hopen we dit probleem op termijn het hoofd te bieden.”

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De platte en Zeeuwse oesters (of creuses) worden gevist met behulp van een ‘kor’. Dit is een speciaal net dat de oesters van de bodem afschept. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij heeft al enige jaren het MSC (Marine Stewardship Council) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis /de oester afkomstig is van een gecertificeerde bron. Deze hele week staat in het teken van duurzame en verantwoorde vis aangezien het Bewuste Visweek is, een initiatief dat gezamenlijk door MSC, ASC (Aquaculture Stewardship Council) en het Wereld Natuur Fonds voor het derde jaar georganiseerd wordt.

Gilde van de Vergulde Oester

In de loop der jaren zijn mensen met bijzondere verdiensten voor de oester opgenomen in het Gilde van de Vergulde Oester. Na de tocht over de Oosterschelde ten behoeve van de opening van het Oesterseizoen werden dit jaar drie nieuwe leden geïntroniseerd in het Gilde: Vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering in Nederland: Axel Buyse, 2-sterren chefkok van Manoir Restaurant Inter Scaldes Jannis Brevet en Ernest van Hartingsveldt, Nederlands zangtalent, bekend van TV programma Bloed, Zweet en Tranen en gastzanger bij de Toppers.

Veiling

Het eerste vaatje platte oesters op Zeeuwse bodem werd geveild ten bate van de Stichting “Vrienden van Siem” voor bijdrage aan het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie. De veiling vond plaats op Tholen in Sint-Annaland tijdens een grootse interregionale ondernemersbijeenkomst. De veiling werd op ludieke wijze geleid door veilingmeester Dominique Dequelle en stond onder toeziend oog van notaris Robert Zonnevylle. In totaal is € 7.550,- opgehaald, een fantastisch mooi resultaat. Uiteindelijk was het Vette Verhaart uit Yerseke die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste vaatje platte Zeeuwse oesters van 2015.

Dit jaar werd de opening van het Oesterseizoen gesteund door drie Zeeuwse gemeenten. De gemeente Schouwen-Duiveland die met de steun de culinaire rijkdom van het eiland wil tonen; gemeente Reimerswaal die zich als ‘oestergemeente’ in Nederland profileert en de gemeente Tholen die het ondernemende karakter van Tholen wil benadrukken. De komende dagen besteden aan enkele van deze topproducten extra aandacht.

Auteur: René Van Hoof / Tasted4you