SCA vrouwenteam voor Volvo Ocean Race compleet

De Amerikaanse Sally Barkow en de Zwitserse Justine Mettraux vervoegen het vrouwenteam voor de Volvo Ocean Race van 2014-15. Daar maakt ook de Nederlandse Carolijn Brouwer, op een onbewaakt moment ook nog Belgische geweest, deel van uit.

Beide zeilsters kunnen een behoorlijke staat van dienst voorleggen en zij vervoegen het team dat verder bestaat Sam Davies, Abby Ehler, Annie Lush (Groot-Brittannië) Liz Wardley, Sophie Ciszek en Stacey Jackson (Australië).

Meer dan honderd vrouwen stelden zich kandidaat voor het vrouwenteam, daaruit werden er 35 weerhouden om deel te nemen aan een maandenlange training op de basis van het team in Lanzarote, Spanje. Elke kandidate doorliep een rigoureus programma met fysieke training en zeilpraktijk aan boord van de Volvo Ocean 65 van het team.

,,Mensen vinden met de juiste mix van fysieke kracht, zeilvaardigheden en persoonlijkheid is geen eenvoudige taak, zelfs niet voor de traditionele mannelijke teams,” aldus de coach van het SCA team Joca Signorini, een veteraan die er drie Volvo Ocean Races heeft opzitten.

,,Het is belangrijk dat we onze tijd nemen om zeker te zijn dat we de beste vrouwelijke samenstelling hebben om in te zetten tijdens de race. Ik ben wel al onder de indruk tot nu toe en voel me heel blij met de manier waarop het team vorm krijgt.”

Sally Barkow (33) bracht de voorbije 10 jaar door in het Olympische circuit en nam deel met het team van de VS aan de Spelen in Beijing in 2008. Zij is een ervaren match racer.

Justine Mettraux (27) komt vers van de Mini Transat, waar ze de tweede plaats behaalde en daarmee was ze de beste vrouw in de klasse van de serieboten in deze transatlantische wedstrijd voor kleine 6,5 meter jachten. Zij maakte ook deel uit van de succesvolle ploeg Team SCA voor de Fastnet Race.

Het Team SCA is nu terug in Lanzarote na de eindejaars break waar ze verder trainingsprogramma met twee boten afwerken, alvorens deel te nemen aan een aantal langere offshore races in het voorjaar. Daarna reizen ze af naar Alicante in voorbereiding op de start van de Volvo Ocean Race in oktober.