Oostende verwelkomt de ILCA Masters

– 21-22-23 MEI 2022 –

In het lange weekend van 21 tot 23 mei organiseert de Royal North Sea Yacht Club van Oostende de Belgische manche van het internationale ILCA kampioenschap voor Masters.

De ILCA, de voormalige Laser klasse, deed er van bij het begin in 1970 altijd alles voor om méér dan de sportiefste eenheidsklasseboot ter wereld te worden. Anders dan andere eenheidsklasse zeilboten bulkt de ILCA van eenvoud. Met één boot en drie verschillende erkende tuigages kunnen zeilers er zowel hun eerste tochtjes mee varen als aan de Olympische Spelen deelnemen waarvoor hij sinds 1996 erkend is. Deze populairste wereldklasse koos voor Oostende om hun Masterskampioenschap 2022 te houden.

De ILCA 4 is met het kleinste tuigage de geknipte boot voor jongeren, de ILCA 6 is geschikt voor de iets grotere, zwaardere zeiler. Hij is erkend als Olympische zwaardzeilboot voor vrouwen. De ILCA 7 draagt het grootste zeiloppervlak en is de Olympische eenmansboot voor mannen. In België ligt de nadruk van de competitie op de ILCA. Denk aan de prestaties van Evy van Acker en Emma Plasschaert op EK, WK en OS.  

Omwille van de nadruk op de fysieke capaciteiten van de zeiler/zeilster hanteert de klasse separate rangschikkingen voor diverse leeftijdsgroepen. De Masters zijn wereldwijd erg geliefd.  Zeilers en zeilsters komen in deze categorie uit vanaf 30 jaar. Elk jaar organiseert de internationale klasse-organisatie de EurILCA Masters series, een circuit van 12 evenementen die evenveel Eurpoese landen aandloet. Doorgaans volgt het evenement in Nederland  twee dagen na dat aan onze kust. Dit jaar is de Royal North Sea Yacht Club de gastheer voor het Belgische serie van dit prestigieuze kampioenschap.

Wereldzeilers in Oostende

ILCA Belgium voorzitter Boris Pintelon kijkt met genoegen uit naar het kampioenschap van 21 tot en met 23 mei ek. “De ILCA 6 groep groeit dagelijks aan.” Zegt hij. “Op de tot nu toe 38 ingeschreven deelnemers zijn er tweeëntwintig Nederlanders, vier Duitsers, twee Zweden, twee Zwitsers en een Amerikaan.

De vier Belgen in ILCA 7 gaan hun huid duur verkopen. Thomas Gunst, Nicolas Dumonceau en in iets mindere mate Eric Bonhomme en Michel Majon zijn de battles in internationaal topgezelschap gewend.”

In de ILCA 6 mogen we Nathalie Gunst en haar enorme zeilervaring zeker niet onderschatten. Ook Bart Meynendonckx is een zeer ervaren zeiler met brede palpmares. Terwijl Pieter Van Laer zondermeer zijn grenzeloos zeiltalent dat hij in meerdere klassen demonstreert ook hier gaat botvieren. Zij besteden al hun tijd aan de zeilsport, zonder echt professional genoemd te kunnen worden. Ook dat past in de ILCA filosofie.

De Royal North Sea Yacht Club investeerde in een uitnodigend animatieprogramma voor de deelnemers en hun coaches. Het Masterkampioenschap zal verlopen tegen het decor van het immens populaire nautische festival Oostende Voor Anker.

ILCA-foto’s © Pit De Jonge