Vendée Globe 2016, de cijfers vertellen het verhaal

Een wereldomzeiling, solo, zonder tussenstops en zonder assistentie. Volgende zondag is het zo ver, op 6 november 2016 nemen 29 schippers de start in Les Sables d’Olonne voor de achtste editie van de Vendée Globe. Reeds meer dan 680.000 mensen brachten  een bezoek aan het Vendée Globe Village sinds de opening. De Vendée Globe is echt een uitzonderlijk wereldwijd evenement. De cijfers vertellen het verhaal.

VDG_NWB2_480pxZowat 80 tv-kanalen brengen verslag uit van de start (bij de vorige editie in 2012-2013 waren dat er 65) met een wereldwijde dekking in 190 landen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Voor ons land is de RTBF present. Niet minder dan 1.100 journalisten werden geaccrediteerd.

Dit is de achtste editie van de Vendée Globe die plaats vindt om de 4 jaar. De eerste editie werd gelanceerd in 1989. Vijf zeilers nemen voor de vierde maal deel: Bertrand de Broc, Jean-Pierre Dick, Jean Le Cam, Vincent Riou en Alex Thomson. De deelnemers vertegenwoordigen 10 nationaliteiten, voor het eerst nemen een Japanner, een Nieuw-Zeelander, een Ier en een Nederlander deel.

Deze laatste is de 64-jarige Pieter Heerema uit Warmond. Hij heeft hij z’n leven lang al wedstrijden gezeild. Van 470 en Yngling tot J/22, J/24, Draken en in het ‘luxe’ RC44-wedstrijdcircuit van Russell Coutts.  Pieter Heerema is één van de vijf zonen, die het familiebedrijf in de offshore en oliewinning op zee van hun vader hebben voortgezet. Hij neemt deel met een nieuw gebouwde 60-voets IMOCA (18,28 meter), een modern VPLP-Verdier-ontwerp met foils, met als naam ‘No Way Back’, zoals zijn eerdere boot in het RC44 circuit.

Met zijn 64 is Pieter Heerema nog niet de oudste deelnemer, dat is Rich Wilson (66). Alan Roura (23) is de jongste concurrent in de Vendée Globe.

In 2013 verbrijzelde François Gabart het Vendée Globe record van Michel Desjoyeaux uit de editie van  2008-2009 met zes dagen. De nieuwe recordtijd bedraagt nu 78 dagen, 2 uur en 13 minuten. Slechts twee deelnemers hebben de Vendée Globe in minder dan 80 dagen afgerond, François Gabart en Armel Le Cléac’h in 2013.

De theoretische afstand bedraagt 24.020 mijl of 40.075 kilometer. Daarbij mag men niet uit het oog verliezen dat het  merendeel van de concurrenten een grotere afstand  vaart, soms zelfs meer dan 52.000 km om ijsbergen en gebieden met een hoge druk (waar er weinig wind is) te vermijden.

Foto’s: Pieter Heerema, de eerste en enige Nederlandse deelnemer aan de Vendée Globe 2016 – 2017.  Jacques Vapillon / No Way Back / Vendeee Globe

www.vendeeglobe.org