Hydro-generatoren op boten Volvo Ocean Race

De Volvo Ocean Race installeert in alle Volvo Ocean 65 racejachten een nieuwe hydrogenerator als back-up voor de Volvo Penta motor. Dat gebeurt als onderdeel van het 1 miljoen kostende refit proces, dat momenteel in Lissabon plaatsvindt. Het is een belangrijke mijlpaal in het streven naar energie neutraal racen over het parcours.

Alle acht boten – de 7 van de afgelopen editie en de nieuwe VO 65 in aanbouw bij Perisco Marine – zullen over deze unit beschikken. De hydrogenerator kan reeds genoeg energie produceren om alle essentiële systemen aan boord draaiende te houden bij mechanisch falen.

Het gebruik ervan wordt mogelijk verplicht in de 2017-18 editie, afhankelijk van de continue testresultaten voorafgaand aan de Race. In dat geval kan de unit resultaten opleveren gedurende de echte racecondities en voor een lager brandstofverbruik voor de elektrische systemen aan boord zorgen.

De hydrogenerator is in feite een schroef die aan de achterkant van de boot hangt, net als met een kleine buitenboordmotor. Door de snelheid van de boot door de zee stroomt het water langs de draaiende schroef en dat genereert elektriciteit, die terug naar de accu’s aan boord wordt gevoerd. Testen laten geen merkbare impact zien op de bootsnelheid met betrekking tot de waterweerstand.

De refit van de gehele vloot bij The Boatyard in Lissabon zal in juni 2017 klaar zijn. Dat is 4 maanden voor de start van de volgende editie in oktober 2017 in het Spaanse Alicante.

Meer informatie www.volvooceanrace.com