Nieuwe boten geven najaarsbeurzen wind in de zeilen

De najaarsbeurzen kunnen zich verheugen in de toestroom van een ruim aantal nieuwe boten. Zij bieden een breed en divers overzicht van kleine en grote boten, serie gebouwd of custom-built, gemaakt van aluminium, staal of polyester.
Voor mensen die zich willen oriënteren op een eventuele aankoop zijn de beurzen de aangewezen plek, aangezien praktisch alle grote Europese merken op de bootshows vertegenwoordigd zijn.
Het aanbod bestaat uit daysailers, kajuitzeilboten, zeiljachten, motorjachten, sloepen, tenders, sportboten en RIBs.

Het Cannes Yachting Festival (6 tot 11 september 2016) gaat met de meeste primeurs aan de haal, maar ook de Hiswa te Water (Amsterdan, 30 augustus tot 4 september 2016) laat zich niet onbetuigd. Dit jaar tonen de exposanten in Amsterdam Marina circa 300 boten waaronder een 65-tal (wereld)primeurs. De gemiddelde lengte bij de zeilboten bedraagt circa 12 meter, bij de motorboten is dit 11 meter.

In Cannes vind je dit jaar 597 boten en jachten waaronder 156 nieuwe waarvan er 87 hun wereldpremière beleven. Toch wel indrukwekkende cijfers voor een sector die zeer conjunctuurgevoelig blijft.

Beide bootshows organiseren ook een parade te water aan de vooravond, in Amsterdam wordt dit een ‘primeur’-parade, in Cannes opteren ze voor een ‘Concours d’Elegance’. En wat vreemd is, de Franse kiezen daarbij niet alleen de mooiste boot, de ‘coup de coeur’ zoals ze dat mooi omschrijven. Hun hart gaat ook een andere richting uit,  de meest elegante vrouwen worden ook met een onderscheiding bedacht. Het is niet zo duidelijk waar dat goed voor is.

Duidelijk mag zijn  dat er veel te beleven is op de najaarsbeurzen die een aantrekkelijk randprogramma bieden waarin onder meer de autosector naar voor treedt. In Cannes is Porsche de officiële partner, in Amsterdam zorgt Land Rover voor een aparte ‘experience’.
In het beperkte primeuroverzicht dat we in de volgende artikels bieden, houden we het bij de zeil- en motorboten.

www.hiswatewater.nl

www.cannesyachtingfestival.com

Foto © Abracadabra productions en het Yachting Festival – Cannes