Belgian Boat Show gaat “drijvend”

De Belgian Boat Show (BBS), die traditioneel midden februari onderdak vindt in de hallen van de Gentse Flanders Expo, gaat dit najaar, van donderdag 28 september tot en met zondag  1 oktober 2017 een “drijvende” botenbeurs organiseren in Breskens.
Toch wordt de afkorting BBS niet ingeruild voor Bresken Boat Show, het nieuwe initiatief krijgt de naam “Belgian Boat Show Float”.

Het was organisator EasyFairs natuurlijk al opgevallen dat ‘drijvende’ boatshows heel wat voordelen bieden. Zo kan  het publiek de boten bewonderen in hun natuurlijke habitat, maar nog belangrijker is dat de zware transport en manipulatiekosten van grote boten over de weg en in de beurshallen vermeden worden. En Breskens heeft een ideale ligging, zowel wat het aanvoeren  als proefvaren van schepen betreft, maar dat weten de meer dan 450 leden van Watersportvereniging Breskens.

Het tijdstip werd netjes ingepast na de ‘natte’ Hiswa, Amsterdam en het Yachting Festival van Cannes, maar (geheel toevallig) voor de Nieuwpoort Boot Show. Het tijdstip loopt parallel met de Franse watersportbeurs Grand Pavois La Rochelle, maar dat lijkt voor de Belgen en Nederlanders een ver van hun bed gebeuren.

Valt  ‘Belgian’ en ‘Breskens’ wel te rijmen?

Een poging van een paar Belgische bedrijven in 2010, om samen met de lokale nautische bedrijven een botenbeurs uit te bouwen, strandde na één weinig succesvolle editie. Nog steeds bestaat meer dan de helft van de ligplaatshouders in de jachthaven van Breskens uit Belgen, wat is er dan in die zeven jaar veranderd waardoor de Gentse beursorganisatoren uitzicht krijgen op een  succesvol evenement?
Een belangrijke factor is dat een aantal projecten in Breskens, waaronder een prestigieus vastgoedontwerp waarbij meerdere tientallen appartementen met zicht op water worden gerealiseerd, best gediend zijn met een bredere bekendmaking. De actieve Watersportvereniging Breskens ziet in de watersportbeurs een middel om hun ‘Hotspot Zeezeilen’  onder de aandacht te brengen van een ruim zeilerspubliek. Breskens profileert zich de laatste jaren steeds sterker als de opleidingsplek waar jongeren de knepen van het zeezeilen onder de knie krijgen. Onder meer de bekend zeezeiler Hans Bouscholte, ervaren Volvo Ocean Race schipper,  zet zijn schouders onder dit project.

Dat maakt dat de ‘Belgian Boat Show Float’ een positieve inbedding krijg in een aantal lokale initiatieven en daarmee is een belangrijke basisvoorwaarde op succes vervuld.

Rest nog alleen de aanbodzijde goed uit te bouwen. Hier wacht de initiatiefnemers een delicate opdracht omdat een aantal dealers nog territoriale exclusiviteiten hebben. In principe moeten Belgische en Nederlandse dealers van een zelfde merk door dezelfde deur kunnen, maar in de praktijk kan dat wel eens anders uitvallen. Met de steeds vaker opduikende Benelux vertegenwoordigingen is dat probleem uiteraard van de baan.

Combinatietarieven

De Belgian Boat Show mikt met zijn drijven botenbeurs op jachten van meer dan 10 meter, de formaten die het moeilijker hebben om in overdekte hallen te worden gepresenteerd. Zij zien hun drijvende beurs complementair aan het overdekte gebeuren in Gent. Zo worden speciale tarieven in het vooruitzicht gesteld van deelnemers aan zowel de in- als outdoor beurs. Bij een respectabel aantal overdekte vierkante meter worden kortingen tot 40% voor de deelname te water in het vooruitzicht gesteld. Zoals bij alle drijvende shows zullen op de kade in aangepaste tentjes exposanten van uitrustingsmateriaal en diensten  een  plaatsje vinden.

In de marge van deze belangrijke aankondiging presenteerde de Belgian Boat Show ook het nieuwe campagnebeeld voor de 30ste verjaardag van de beurs. Een stijlvolle affiche met opvallende aandacht voor een verfijnde belettering. (lvd)

Foto’s: Het team van de Belgian Boat Show werkt in goede verstandhouding met de Watersportvereniging Breskens aan een ‘Belgian Boat Show Float’ (boven). Het team mag ook trots zijn op het nieuwe campagnebeeld (onder).

bbs17_affiche