AIS inzetbaar voor terugvinden drenkeling

De EasyRescue maakt het terugvinden van een drenkeling eenvoudig door gebruik te maken van de mogelijkheden van het Automatic Identification System (AIS). Binnen dit systeem is het mogelijk om zogenaamde veiligheidsboodschappen uit te sturen. De EasyRescue maakt hiervan gebruik en wel op een zodanige wijze dat de EasyRescue zich gedraagt als een op AIS gebaseerde S.A.R.T. (Search and Rescue Transponder).

In een MOB-noodsituatie (Man Over Board) moet de drenkeling de EasyRescue-Manual zelf activeren (NB: EasyRescue-A en EasyRescue BW worden door het water geactiveerd). Dit doet hij door de beveiligingspal weg te schuiven, waardoor de flexibele antenne uitrolt. Vervolgens drukt de drenkeling op de activatieknop. Binnen 1 tot 2 minuten is de positie bepaald en wordt de eerste noodboodschap uitgezonden. Deze noodboodschap wordt 8x per minuut herhaald (in de eerste 16 seconden). Op iedere met AIS uitgeruste kaartplotter, binnen een straal van 6 tot max. 120 mijl (afhankelijk van de hoogte van ontvangende antenne), zal een visueel en akoestisch alarm afgaan.

Tevens wordt de drenkeling op de exacte positie, op alle (binnen het bereik) met AIS uitgeruste kaartschermen, weergegeven. Het terugvinden van de drenkeling wordt nu veel eenvoudiger. Alle met AIS uitgeruste schepen die zich binnen de 6 tot 25 mijl van de drenkeling bevinden, zijn dan ook op de hoogte gesteld van de noodsituatie (ontvangende antenne tussen 10 tot 25 meter hoogte). Wanneer een SAR-helicopter zich op 1.000 ft bevindt zal deze het AIS-SART signaal opvangen binnen een range van 40 mijl! Voor een SAR vliegtuig is dat zelfs 120 mijl (bij een hoogte van 20.000 ft).

Reddingsvest

Het is mogelijk om de EasyRescue te bestellen in combinatie met een professioneel Mullion ISO of SOLAS reddingsvest. Hierbij is de EasyRescue zodanig ingebouwd dat de antenne van de EasyRescue automatisch verticaal gezet wordt voor maximaal bereik. Informeer naar de mogelijkheden.

Er is een EasyRescue vanaf 335,00 euro.

Meer informatie: www.easyais.nl – www.stentec.com