Historische zeilwedstrijd voor kust Enkhuizen

De Enkhuizer Klipperrace wordt op 10 en 11 oktober 2015 voor de 41ste keer georganiseerd. Het is een wedstrijd voor zeilende binnenvaartklippers en verwante typen platbodems met zijzwaarden.Bij de eerste Enkhuizer Klipperrace in 1975 verschenen tien deelnemers aan de start, een aantal wat daarna snel groeide. Na een dip in de negentiger jaren ligt het aantal deelnemers in deze eeuw zo rond de 50 schepen met 1000 opvarenden.

Klipper2Het veld van tientallen klippers levert schitterende taferelen op. Het IJsselmeer komt tot leven zoals het er een eeuw geleden bijlag en Nederland laat zich van zijn meest fotogenieke kant zien. Hoofdsponsor van de Enkhuizer Klipperrace is Register Holland, het in Steenwijk gevestigde classificatiebureau voor de zee- en binnenvaart met een unieke kennis van zeiltuigages.

Op zaterdag levert de Enkhuizer Klipperrace ook vanaf de wal een uniek schouwspel op bij de start van de Driestedenrace. Die wedstrijd start op zaterdag 10 oktober om 10.00 uur in het Krabbersgat, pal voor het historische havenfront van Enkhuizen. Alleen als de wind pal uit het noordoosten waait, moet ‘buiten’ gestart worden. Deze dag draait het om de routering: wie het meest strategisch gebruik weet te maken van wind en windverwachting, wordt winnaar, de navigator moet kiezen uit zes mogelijke routes langs Stavoren, Medemblik en Urk. De finish ligt bij de ingang van Krabbersgat. Finishlimiet is 20:00 uur.

Daarna is het feest in de Nieuwe Doelen en om22:00 reikt burgemeester Jan Baas van Enkhuizen de Zilveren Klipper en de Zilveren Schaal uit.

Zondag 11 oktober varen de schepen in twee klassen op een Olympische baan. De start van de eerste klasse is gepland om 10:00 uur, om 16:00 uur sluit de finish.

Op een relatief kleine baan moeten de winnaars het nu hebben van tactisch inzicht en snelle manoeuvres.

De Enkhuizer Klipperrace is een begrip: het is één van de meest spectaculaire zeilraces met traditionele binnenvaartschepen.

Zie ook www.klipperrace.nl