Meer gebruikte jachten verkocht, vooral in duurdere klasse

F_Aventura-38-2Voor het tweede kwartaal achtereen is de verkoop van gebruikte boten gestegen. De jachtmakelaars die zijn aangesloten bij HISWA Vereniging – brancheorganisatie van de watersport- melden een groei van 8.6% in aantallen ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar was flinke groei te melden. Toen werden 103% meer motorjachten en 9% meer zeilboten verkocht dan in het eerste kwartaal van 2014.

Meer duurdere jachten
Vooral duurdere jachten zijn dit kwartaal beter verkocht dan vorig jaar in dezelfde periode. De gemiddelde verkoopwaarde van een motorjacht was € 232.346, mede dankzij een paar uitschieters. De gemiddelde verkooptijd is met 23 dagen afgenomen.  Ook in het zeiljachtensegment werden de duurdere jachten met een gemiddelde van € 115.427 goed verkocht.

“Eindelijk weer booming business”,  aldus Michael Steenhoff, manager Bedrijfsgroep makelaars van HISWA Vereniging. “2015 belooft een mooi jaar te worden. Want het herstel lijkt nu structureel te zijn en dat is belangrijk voor de doorstroming in de markt. We verwachten hierdoor ook een positief effect op de verkoop van nieuwe jachten.”

Niet alleen HISWA makelaars zien het herstel van de markt. Uit de periodieke conjunctuurmeting van HISWA Vereniging onder leden in 13 bedrijfsgroepen blijkt dat bedrijven in het eerste kwartaal van 2015 positiever gestemd waren in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2014. Bedrijven zien langzaam een stijging van de brutowinst.

HISWA te water
Voor nieuwe boten kunnen watersportliefhebbers terecht op de HISWA te water 2015. De grootste in-water boatshow van Noord-Europa  vindt van 1 tot en met 6 september plaats in Amsterdam Marina op de NDSM-werf. Op deze beurs tonen jachtbouwers uit heel Europa zo’n 300 nieuwe boten van 5 tot 30 meter.