Verkoop tweedehands boten stijgt

In Nederland is het aantal transacties in de gebruikte botenmarkt is in het derde kwartaal van 2012 gestegen. Dit blijkt uit kwartaalcijfers van de makelaars aangesloten bij HISWA Vereniging, brancheorganisatie van de watersportindustrie. De HISWA Makelaars verkochten 20% meer pleziervaartuigen in vergelijking tot hetzelfde kwartaal vorig jaar.

 

In de eerste helft van dit jaar bleef de verkoop nog onder de realisatie van dezelfde periode van vorig jaar. Er is sprake van een omslag in het derde kwartaal. De prijzen staan weliswaar onder druk maar de verkoopprijzen liggen dichter bij de vraagprijzen. Vooral open, (snelle) motorboten en sloepen werden beter verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat gold ook voor rond- en platbodems. Tussen zeil- en motorjachten zit niet veel verschil. Het aantal verkochte gebruikte zeiljachten steeg met 12% en het aantal verkochte gebruikte motorjachten met 15%.
De daling uit het eerste halfjaar wordt door deze stijging volledig gecompenseerd.