Zeilprestaties hebben amper nieuwswaarde

Rio2015_Boei-Lase_LRrHet is toch wat met de algemene pers. Wanneer zeilers opduiken in de berichtgeving, dan gaat het niet om hun prestaties maar om andere triviale zaken. Niet dat deze geen belang hebben, maar er is een duidelijk onevenwicht. De takken, koelkasten en bacteriën die in het Olympisch zeilwater in Rio ronddobberen, krijgen meer aandacht dan de wedstrijden. Evi Van Acker mag dan wel even komen uitleggen wat het effect is van een plastic zak die aan het zwaard of roer kleeft, maar dat ze toevallig aan de leiding staat in haar klasse én op de wereldranglijst, dat blijkt een bijkomstigheid te zijn. Dat Evi vier jaar geleden met een depressie kampte, dat haalde zoveel jaar na datum dan weer het televisiejournaal en de (zondags)krant.

Zeilprestaties hebben amper nieuwswaarde in ons land, jammer…  en wat een verschil met Nederland en Frankrijk. Louis Balcaen vertelde het nog terloops na afloop van de Volvo Ocean Race. Zijn collega’s aan boord worden in hun thuisland als echte sterren  binnengehaald. In ons land kan je als zeiler daar alleen maar van dromen. Maar daar doe je het niet voor. De motivatie en de voldoening moet je in jezelf vinden. Het geeft de prestaties van onze zeilers alleen maar meer glans.

Oh ja, Evi won  tijdens de ‘Rio de Janeiro International Sailing Week’ (27 tot 30 juli 2015) in de Laser Radial klasse en Emma Plasschaert werd zevende. Emma kwam wel als eerste over de finish in de laatste reeks en hield de Nederlandse Marit Bouwmeester net achter zich. Marit miste het podium en werd vijfde.

Foto: Fred Hoffmann – Volledige uitslag