Belgian Boat Show trekt gratis kaart

Velas_BBS
De Velasco 37, motorjacht van het Franse Jeanneau, wordt een van de blikvangers op de beurs.

De Belgian Bat Show gaat door op de ingeslagen weg. Op alle mogelijke sites van exposanten en verenigingen zijn gratis kaarten te downloaden. Bij vorige edities zorgde deze aanpak voor een ruime publieke belangstelling. Daarmee bouwt organisator Easy Fairs / Artexis aan de toekomst, want waar het watersportminnend publiek is, daar willen de exposanten zijn. Alleen dringt dat besef maar mondjesmaat door bij de watersportsector in ons land.

Dat maakt dat het aanbod wat motor- en zeiljachten betreft eerder bescheiden is, met een zevental motorcuisers en evenveel kajuitzeiljachten. Dat aantal wordt aangevuld met een paar open sport- en visboten, sloepen en ribs.
Alhoewel de organisatoren daar niet echt gelukkig kunnen mee zijn, is dat toch geen onaardige score.  Men moet dit aantal zien in functie van de binnenlandse  watersportmarkt en die is zowel qua omzet als volume een decimeer percentage van deze van onze buurlanden. Logisch dus dat de Belgian Boat Show zich niet kan meten met een Boot Holland, een Nautic Parijs of een Boot Düsseldorf. Maar dat hoeft ook niet. De Belgian Boat Show is er in geslaagd om de lokale dienstverleners te groeperen en biedt daarmee, in de eerste plaats op vlak van watertoerisme,  een meer dan voortreffelijk aanbod.  In plaats van te blijven focussen op het aantal boten en het succes af te meten aan het feit of er al dan niet een zeilsteiger aanwezig is,  worden de ‘watersport-belevingsmogelijheden’ de graadmeter van het succes.

Het is dan ook jammer dat geen werk meer wordt gemaakt van de aanwezigheid van gastlanden of regio’s, zoals dat vroeger wel het geval was. Waarom zijn tal van regio’s uit buurlanden waar het watertoerisme een belangrijke rol speelt, wel vertegenwoordigd op het Brusselse vakantiesalon en niet op de watersportbeurs in Gent? Hier zouden zij een ruimer en sterker gemotiveerd publiek vinden.

Explosie aanvragen stuurbrevet

Vandaag zijn in de  hallen 3, 5, 7 en 8 van Flanders Expo, Gent reeds meer dan 30 gespecialiseerde operatoren vertegenwoordigd en daarmee is de beurs ook vandaag reeds een belangrijke promotor van het watertoerisme. Specialisten beiden kajuitjachten aan waarmee je zonder stuurbrevet alle binnenwateren van Europa kunt doorkruisen. Maar je kunt ook gastronomische zeilreizen langs de Bretoense baaien maken, of de eilanden verkennen langs de Kroatische, Griekse of Turkse kusten.
Gespecialiseerde diensten van federaties of de overheid maken de geïnteresseerde wegwijs in opleiding, al dan niet verplichte brevetten, boorddocumenten of scholing voor gevorderden. ‘De explosie tot 4300 aanvragen voor de examens van het stuurbrevet vorig jaar, is een sterke indicatie dat de watersport weer aantrekt.

,,Deze Belgian Boat Show biedt meer dan voordien een breder waterrecreatiespectrum”, vindt Christophe Coseyns, head of Boatshow. ,,Het aanbod van gespecialiseerde sportvis- en hengelboten is  gestegen. Er zijn kajaks voor de rustzoekende hengelaar, maar ook stoere motorboten met tot wel 300 pk buitenboordmotoren die over de woeste zee tot boven de wrakken op de Noordzee kunnen scheuren.
We hebben een uitgebreidere variatie aan beach- en brandingsporten. Zowel de clubs die deze dynamiek voor de jeugd initiëren, maar ook de leveranciers van het juiste materiaal om te surfen, kiten en boarden zijn aanwezig. We maken duidelijk dat watersport niet alleen voor de happy few voorbehouden is, maar dat je aan modale bedragen een vouwbootje kan aanschaffen kunt meevaren met verhuur- of charterjachten, een tweedehandsboot kan kopen (het Belgian Boat Show Tweedehandsboot-event) of zelf een boot kunt opknappen want alle toeleveranciers met zeewaterbestendige verven, onderhouds- en reparatieproducten of accessoires staan hier ook.”

Zwempak niet vergeten

Iedereen die zijn zwempak meebrengt zal kunnen aquaballen, kajakvaren, zeilen of stand-up-paddelen (SUP-en) in ons demonstratiebad. Maar we hebben ook de Wavesurfer, een indoor kunstmatige watergolf waar iedere boardrider zijn tricks zal kunnen tonen. De Belgian Boat Show games en voor andere initiatietoestellen hoef je niet eens je kleren uit te trekken, je kunt je evenwicht oefenen op de waterskisimulator, op de windsurfingplanken en op de diverse stands van beach- en andere watersportclubs.

En het zijn juist de clubs en verenigingen die  zorgen voor de gezelligheid op de beurs. Het is duidelijk waarom de ‘pleziervaart’ federaties het woordje ‘plezier’ in hun naam voeren.  Als de Belgian Boat Show daar blijft op inzetten, zal het wel loslopen met de ‘moeilijke’ botenmarkt en zorgt de beurs alvast voor een watersportgolfje.