Design Award METS 2014 voor Jefa Steering

DameAward_JefaJuryvoorzitter Bill Dixon, heeft bij de opening van de jaarlijkse internationale vakbeurs voor bootonderdelen METS in de Amsterdamse RAI de prestigieuze DAME Award 2014 uitgereikt aan de Steering Traveller van Jefa Steering ApS uit Denemarken. Tevens werden zes categoriewinnaars bekendgemaakt bij de officiële start van METS 2014 die nog tot en met donderdag 20 november geopend is.


De jury liet weten altijd op zoek te zijn naar slimme ontwerpoplossingen die de status quo uitdagen om duidelijke verbeteringen te kunnen bieden aan scheepseigenaren en -bouwers. Onder de inschrijvingen van dit jaar waren hier een paar voorbeelden van, maar de autopiloot Jefa Steering Traveller stak er met kop en schouders bovenuit. Dit product maakt grote roerkwadranten overbodig en verbetert de roerfeedback bij de besturing van zeiljachten met dubbel roer en dubbel stuurwiel.
DameAward_JefaDetail“Met speciale aandacht voor een lager gewicht en minder installatieruimte heeft de autopiloot veel minder speling om het zeiljacht beter op koers te houden.”

De jury was onder de indruk van de aanpak die Jefa heeft gehanteerd voor deze toepassing – een aanbevelenswaardig voorbeeld van hoe de huidige praktijk kan worden onderzocht om deze opnieuw vorm te geven met duidelijke verbeteringen.

Over het sterke deelnemersveld merkt Bill Dixon, Voorzitter van de DAME Awards Jury, op dat het zeer positief is om zoveel productontwikkelingen te zien in een tijd waarin de pleziervaartsector wordt getroffen door een lange periode waarin beperkte budgetten beschikbaar zijn.

“Het ontwikkelen van nieuwe en innovatieve producten met een doordacht ontwerp is uitermate lastig bij relatief lage productievolumes,” aldus Bill. “Desalniettemin hebben veel van de bedrijven die dit jaar zijn beloond met een nominatie, een probleem onderzocht, een nieuwe en interessante manier gevonden om dit aan te pakken en een degelijke oplossing gerealiseerd. Anderen hebben manieren gevonden om het werk van scheepsbouwers gemakkelijker te maken door een betere integratie en eenvoudigere installatie.”

 

De categoriewinnaars van dit jaar zijn:

Scheepvaartelektronica en gerelateerde software
weBBoat 4G van Glomex SrL, Italië

Interieurapparatuur, inrichting, materialen en elektrische aansluitingen in hutten
SilKEN2 Inductiekookplaat van Kenyon International inc, VS

Jachthavenapparatuur, scheepswerfapparatuur en scheepsbouwgereedschap en -materiaal
Seabung van Seabung, Verenigd Koninkrijk

Dekapparatuur, zeilen en verstaging
Steering Traveller van Jefa Steering ApS, Denemarken

Kleding en apparatuur voor bemanning
Voor deze categorie is dit jaar geen winnaar uitgeroepen.

Reddings- en veiligheidsapparatuur
MOB Zoeklicht van Exposure Marine, Verenigd Koninkrijk

Machines, aandrijving, mechanische en elektrische systemen en aansluitingen
Pro-Installer EZ-Mount Accuschakelaars van Marinco van BEP, Nieuw-Zeeland

Winnaar DAME 2014
Steering Traveller van Jefa Steering ApS, Denemarken

DameAward_Win

*****

Over DAME

Er namen in totaal 116 producten uit 23 landen deel aan de 24e jaarlijkse Design Award METS competitie. De shortlist bestond uit maar liefst 45 genomineerde producten die tijdens METS allemaal te zien zijn in de DAME stand. Hieruit koos de jury de DAME Winnaar, samen met zes Categoriewinnaars en twaalf Special Mentions.

Het doel van de wedstrijd is het totaalgebruik van design tijdens de gehele levenscyclus van een product te bevorderen en onder de aandacht te brengen – van het eerste idee tot de fabricage en de beleving van de eindgebruiker. De jury weegt ook de algehele impact op de pleziervaartsector, de geschiktheid voor het beoogde doel, de mate van innovatie, de kosteneffectiviteit van het product en de milieuafdruk.

*****

Over METS

METS is ’s werelds grootste vakbeurs voor uitrusting, materiaal en systemen voor de internationale pleziervaart. Het evenement wordt georganiseerd door Amsterdam RAI in samenwerking met ICOMIA (International Council of Marine Industry Associations). De vakbeurs richt zich op jachtbouwers, jachtontwerpers, reparateurs, distributeurs, dealers, groothandelaren, captains, jachthavenexploitanten en fabrikanten uit de hele wereld.

Er zijn drie speciale paviljoens binnen METS die zich richten op een specifiek terrein: het SuperYacht Pavilion, het Marina & Yard Pavilion en het Construction Material Pavilion.