Deense zeiler Paul Elvström overleden

De Deense oud-zeiler Paul Elvström stierf 7 december 2016 op 88-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Hellerup. Geboren 25 februari 1928, nam Paul Elvstrom acht keer deel aan de Olympische Spelen van 1948 tot 1988. Hij was een van de meest succesvolle Olympische zeilers. Hij won vier gouden medailles op een rij, in de Firefly-klasse in 1948 in Londen en in de Finn-klasse in Helsinki (1952), Melbourne (1956) en Rome (1960). Hij nam ook deel in de  Star, Soling en Tornadoklasse in de daaropvolgende Olympische Spelen. In de Tornado, samen met zijn dochter,  vormden zij de eerste Olympische familie- bemanning.

Paul Elvstrom verzamelde ook 11 wereldtitels in verschillende zwaardboten, van de 505 over de Vliegende Hollander tot  de Star en Tornado.

Hij was een gerespecteerd en elegant tegenstrever, waarvan de zeilwereld zijn volgende uitspraak zeker zal onthouden: “We hebben de race niet gewonnen wanneer we door te winnen het respect van onze concurrenten hebben verloren.”

Een gepassioneerde uitvinder en zeilmaker

Paul Elvström schreef ook geschiedenis door zijn uitvindingen. Het ligt aan de basis van een nieuw model van zelflozers, nu algemeen toegepaste op zwaardboten en verdeeld door Andersen. Hij ontwierp ook een zwemvest model.

In 1954 stichtte Paul Elvström de zeilmakerij Elvstrom Sails. Hij tekende zelf het logo, een rode kroon. Die is  uitgegroeid tot een gemeenschappelijk symbool op de regattawateren wereldwijd. Zijn bedrijf is uitgegroeid tot  een van de belangrijkste Europese zeilmakers in de pleziervaart. In 1996 werd hij in zijn land bekroond met de titel sportman van de eeuw.
(Bron: Diverse berichten)