Tiende editie Route du Rhum met Michel Kleinjans aan de start

RdRVisitBrusselsMK
Michel Kleinjans, Visit Brussels (Class40). Foto : DR

Op 2 november 2014 klinkt in de haven van Saint-Malo in Bretagne het startschot voor de tiende editie van de ‘Route du Rhum’. Tachtig zeilers leggen tijdens deze trans-Atlantische zeilwedstrijd 6.500 kilometer af: van de piratenstad Saint-Malo naar Pointe-à-Pitre in Guadeloupe. Michel Kleinjans  neemt als enige Belg deel in de Class 40 met een derde generatie van «Class40» gebouwd in Auckland (NZ) door Cookson volgens plan van het cabinet Bruce Farr and associates.

De boot werd in 2011 gebouwd en heeft reeds deelgenomen aan internationale «ocean­races» zoals Québec­Saint Malo, Normandy Channel Race, Transat Jacques Vabre…

Oceaan-racer sinds 30 jaar

Michel Kleinjans is niet aan zijn proefstuk toe, hij is ocean­racer sinds 30 jaar. Op zijn palmares  vinden we onder meer het record  Middellands Zee op Class40 (2010), winnaar Class40 Global Ocean Race in solo (2008­2009), winnaar Route du Rhum in Class3 (2006), winnaar Round Britain & Ireland (2006), deelname aan de Whitbread met Staf Versluys…

Deze week beleeft Saint-Malo aan de Bretonse kust de grote openingsceremonie  in de oude havenstad, een week vol  festiviteiten rondom de zeilsport. Net als in de afgelopen jaren worden er meer dan één miljoen bezoekers verwacht.

RdRAmbiVisit
Een enorme drukte bij de voorbereiding van de start van de Route du Rhum – Destination Guadeloupe 2014. Op de voorgrond de boot van Michel Kleinjans in de haven van St-Malo. Foto: Alexis Courcoux.

Route du Rhum

De Route du Rhum werd in 1978 opgericht door de stad Saint-Malo, de regio Bretagne en het eiland Guadeloupe en stuurt zeilers sindsdien om de vier jaar van Saint-Malo over de ruwe Atlantische Oceaan naar het Caribische Pointe-à-Pitre. De zeilers staan er tijdens de race helemaal alleen voor, want aan boord is slechts een en dezelfde persoon toegestaan.

Beste zeilers ter wereld

Vanwege de extreme eisen van de zeilwedstrijd behoren de winnaars van de ‘Route du Rhum’ tot de beste zeilers van de wereld. Opvallend is dat sinds de start in 1978, de zeilboten opmerkelijk sneller zijn geworden. De eerste winnaar van de Route du Rhum was meer dan 23 dagen onderweg. In 2010 bereikte de Fransman Franck Cammas de kust van Guadeloupe na slechts negen dagen, drie uur, 14 minuten en 47 seconden! Twee weken sneller! In vijf verschillende klassen strijden zowel mono- als multihull zeilboten tegen elkaar. Daarmee is de Route du Rhum een van de meest diverse zeilwedstrijden in de wereld. Dát in combinatie met de feestelijke activiteiten in Saint-Malo in de week voor vertrek maakt de Route du Rhum tot een uniek evenement!

Meer informatie www.routedurhum.com.