Wrak Columbus’ Santa Maria gevonden

Meer dan vijfhonderd jaar nadat Columbus zijn Santa Maria in Caraïbische wateren wateren moest achterlaten, denken archeologen de overblijfselen van zijn vlaggen- en bevoorradingsschip te hebben ontdekt op de bodem van de zee, ergens voor de noordkust van Haiti. Het zou om een van ‘s werelds belangrijkste archeologische vondsten gaan. Dat meldt Express.be.

‘Alles wijst erop dat dit Columbus’ vlaggenschip Santa Maria is,’ zegt expeditieleider Barry Clifford, een van Amerika’s bekendste archeologen, in de krant The Independent.

Al in 2003 had een groep archeologen die voor Clifford werken de overblijfselen ontdekt en gefotografeerd, maar hadden ze niet beseft dat het om het schip van de Spaanse ontdekkingsreiziger ging. Pas nadat de onder water genomen foto’s opnieuw werden onderzocht en hij eerder deze maand een reeks duikers nabij het wrak onderzoeken had laten uitvoeren, kwam Clifford tot de conclusie dat het meer dan waarschijnlijk om de Santa Maria zelf gaat.

De bewijzen zijn substantieel. Volgens het dagboek van Columbus was het op die plaats dat hij zijn schip moest achterlaten. De afmetingen van het wrak komen ook overeen met die van de Santa Maria. Het schip was 24 meter lang en 8 meter breed, woog 102 ton en had een grote mast van 23 meter. De karakteristieken van de wrakstukken zijn dezelfde als die van schepen uit Columbus’ tijdperk. Op de foto’s is een kanon geïdentificeerd, identiek aan wat zich op de Santa Maria zou hebben bevonden.

Clifford hoopt nu in samenwerking met de Haïtiaanse overheid het wrak op te graven om zo de eerste archeologische bewijzen van Columbus’ ontdekking van Amerika in handen te krijgen. Hij hoopt dat de wrakstukken in zulke staat zijn dat ze in Haïti in een museum kunnen worden tentoongesteld aan het grote publiek.

Columbus’ Santa Maria als schaalmodel in de inkomhal van het maritiem museum in Genua.

De Santa Maria werd in de tweede helft van de 15de eeuw gebouwd in het Baskenland. Columbus huurde het schip in 1492 en voer ermee vanuit het zuiden van Spanje, via de Canarische eilanden, westwaarts, op zoek naar een nieuwe route naar Azië. 37 dagen later bereikte hij de Bahamas, waar tien weken later de Santa Maria op een rif ergens aan de noordkust van Haiti vast raakte en moest worden achtergelaten. Columbus liet zijn manschappen het hout redden dat te redden viel en stichtte met de wrakstukken de nederzetting La Navidad in het nabijgelegen Hispaniola.

Later zeilde hij met zijn twee overblijvende schepen – La NiÑa en La Pinta – terug naar Spanje, om daar zijn koninklijke opdrachtgevers Ferdinand en Isabella te informeren over wat hij dacht een nieuwe westerse route naar Azië te zijn.

Het onderzoek naar het wrak wordt gesponsord door het Amerikaanse televisienetwerk History Channel, dat de exclusieve rechten heeft bekomen op de verfilming van de zoektocht naar de Santa Maria.

Bron: www.express.be