Oostende voor Anker herdenkt 70e verjaardag Bevrijding van Oostende

Wie tussen 29 mei en 1 juni het station van Oostende uit wandelt, zal bijna struikelen over het aanbod van deze vijftiende “Oostende voor Anker”. Zicht op honderden authentieke schepen, de klank van de stoere matrozenliederen, de geur van gerookte vis, de siddering van de animatie, en de herkenning van ieders scheepvaartgeschiedenis. Feest in en voor Oostende!

 

Naast de deelname van 30 schepen die ooit deelnamen aan WO II zal gaat er in samenwerking met de dienst voor Cultuur en Toerisme Oostende een wandeling open met tientallen grote foto’s van zowel de bevrijding als beelden van tijdens WO II.

Deze vergrotingen worden op dezelfde plaatsen waar de foto 70 jaar geleden genomen werd. Het is een blijvende herinnering aan die woelige periode. Zowel Walraversijde als het stadscentrum, de Opex en de jachtclub RYCO komen aanbod.

Speciaal voor deze gelegenheid wordt een vloot van een twintigtal Dunkirk Little Ships verwacht: de zogenaamde kleine boten die de evacuatie van het Frans een Britse leger van de stranden van Duinkerken mee hebben mogelijk gemaakt. Deze iconen van deze pijnlijke terugtocht voor de Duitse Blitzkriegeen gaven met de operatie Dynamo de Engelsen weer zelfvertrouwen.

Hoog bezoek: Lord Montgomery

Sir Bernard Law Montgomery, 1st Viscount Montgomery of Alamein (1887-1976) leidde als net bevorderde maarschalk de bevrijding van de Belgische kust en ook Oostende. De tweede Canadese infanteriedivisie met een kleine 19 000 man, 4500 vervoermiddelen en 182 kanonnen klaarde de klus.

Op 3 april 1948 werd Montgomery ereburger van Oostende. Het monument dat in zijn nagedachtenis is opgericht ter hoogte van de Mercatorsluis, werd voor dit jubileumjaar helemaal opgeknapt.

De zoon van de veldmaarschalk zal het monument heropenen op vrijdag 30 mei om 17.00 u. (naast Mercatorsluis). Het is ook de officiële opening van de Liberation Walk doorheen Oostende.

Van sloep tot meermaster

Meer dan 150 schepen zullen boord aan boord aangemeerd liggen in het Montgomery- en het Mercatordok. De zeegaande A-, B-, C- of D-schepen schepen liggen in het Montgomerydok. Van daaruit kunnen ze met ingeschreven bezoekers gemakkelijk het ruime sop kiezen voor een zeetripje van een paar uur.

Iedereen kan van op de Vindictivelaan of de Visserskaai de schepen bewonderen, of afdalen naar de pontons en de schepen bezoeken:

– Artemis (driemastbark / 59 m),

– Eldorado (in 1964, voorheen de O-123 Jami),

– Gallant (gaffeltopzeilschoener),

– Iris,

– Jantje,

– Marjorie II (de enige nog varende Belgische driemaster / 60 m),

– Mercedes (tweemaster / 50 m),

– Rupel (de enige Belgische tweemaster),

– Zenobe Gramme en Urania (opleidingsschepen van de Belgische en Nederlandse Marine).

– Ook de Nele, een replica van een Oostendse sloep met zeilen uit 1890 die in 2005 te water gelaten werd, feest mee.

De Etoile du Roy, een indrukwekkend kapersfregat uit de achttiende eeuw ligt centraal als vlaggenschip van het festival voor het station.

Het 47 meter lange schip werd in 1988 in Turkije gebouwd, als replica van de Grand Turk, voor de BBC-serie Captain Hornblower. Met aan bakboord de Engelse kleuren en aan stuurboord de Franse. De driemaster van 310 ton, met 240 man en 20 kanonnen aan boord, kreeg van de Franse koning een kapersbrief. De replica is beperkt open voor bezoek aan boord.

Wie moeilijk te been is of liever niet aan boord klimt, vindt langs de dokwand grote foto’s van het interieur van de meeste schepen.

In het Mercatordok liggen, behalve de gerestaureerde Mercator zelf, de talloze schepen uit diverse landen.

Oostende voor Anker mag dan klassieke boten als watererfgoed etaleren, het evenement beperkt zich niet tot het zeil. Daarom liggen er ook werk- en vissersschepen aangemeerd: stoomschepen, mijnenjagers, slepers, duwboten, touwboten, … Zelfs enkele bootjes in polyester, die intussen ook al veertig jaar oud zijn krijgen een eigen status als polyclassics.

Naast het maritieme geweld op het water is ook van alles te doen en te zien aan de wal: demonstraties, tentoonstellingen, animatie. Belgische, Britse, Franse, Ierse of Nederlandse groepen vergasten de bezoekers op toepasselijke muziek, zoals folk, rock en shanty.

Bezoek aan Oostende voor Anker is gratis.

Alle praktische informatie en het gedetailleerde programma zijn te vinden op de website www.oostendevooranker.be