Team Brunel onderweg naar Scheveningen

VOR-Start-Lorient_SmallDinsdagmiddag ging de negende Volvo Ocean Race-etappe naar Göteborg van start. Voordat de zeven teams aanmeren in de Zweedse havenstad, stopt de vloot in Scheveningen voor een korte pitstop. De boten worden op 19 juni in Scheveningen verwacht.


“Sinds de start van de race kijk ik al uit naar het moment dat we voor het oog van duizenden Nederlandse zeilfans de haven van Scheveningen binnenvaren,” zegt Gerd-Jan Poortman. “Het is geweldig om te zien dat Team Brunel het zeilen in Nederland enorm gepromoot heeft.”
Volgens Gerd-Jan Poortman is de 600 mijl lange route tussen Lorient en Scheveningen niet makkelijk te bezeilen. “We moeten diverse zogenaamde shipping-lanes passeren. Dit zijn brede vaargeulen waar dagelijks honderden zeeschepen doorheen varen. Tevens krijgen we te maken met sterke zeestromingen. Er bestaat zelfs de mogelijkheid dat de wind wegvalt en we door de stroming richting de shipping-lane drijven. In dat geval gooien we het anker uit en wachten we tot de wind weer opsteekt. We gaan er alles aan doen om als eerste in Scheveningen aan te komen. Niet alleen voor onze Nederlandse fans, maar bovenal om zaterdag in een goede uitgangspositie de race naar Göteborg te hervatten. De race is immers nog niet gevaren. Om zeker te zijn van een tweede plaats op het podium, moeten we Dongfeng Race Team, MAPFRE en Alvimedica achter ons houden.”

Pitstop

“De pitstop in Scheveningen is voor het hele team ontzettend belangrijk,” zegt Bouwe Bekking. “Het Volvo Ocean Race Festival Den Haag wordt één groot spektakel, daar ben ik van overtuigd. Ik denk zelfs dat de andere teams verrast zullen zijn door de omvang van het evenement. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in. Het is geweldig om als eerste in Scheveningen aan te komen, maar uiteindelijk worden de punten verdeeld in Göteborg.  Dat betekent dat we, ondanks de vele activiteiten in Scheveningen, onze moeten blijven focussen op de herstart en de laatste 300 mijl naar Göteburg. Ik heb als voordeel ten opzichte van de andere schippers dat ik de Noordzee tussen Scheveningen en Göteburg goed ken.”
“Abu Dhabi Ocean Racing heeft de race gewonnen, dus het heeft geen nut meer om met Ian Walker en zijn mannen mee op te varen. We gaan wel Dongfeng Race Team, MAPFRE en Alvimedica goed in de gaten houden. Ons doel is nu om als tweede te eindigen in het algemeen Volvo Ocean Race-klassement.”
De vloot wordt op 19 juni in Scheveningen verwacht. Een dag later vertrekken de teams naar Göteburg, waar de boten rond 22 juni zullen finishen. De vloot van de zeven VO65-boten heeft dan ruim 38.000 zeemijl afgelegd.

Foto: Ricardo Pinto / Volvo Ocean Race