Energy Lab begeleidt Olympisch team VYF

De Vlaamse Yachting Federatie (VYF) en Energy Lab slaan de handen in elkaar ter voorbereiding van de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Energy Lab, het trainingsbegeleidingscentrum dat bekend is van haar samenwerking met onder andere wielerploeg Lotto-Belisol en voetbalclub RSC Anderlecht, zal de VYF-zeilers begeleiden op fysiek vlak. 

Begin 2014 heeft de Vlaamse Yachting Federatie ervoor gekozen om haar zeilers fysiek te laten begeleiden door de coaches van Energy Lab. Het gaat zowel om de zeilers uit de VYF Olympic Teams die werken richting OS 2016 als de VYF Talent Teams die op hun beurt zich voorbereiden op de OS van 2020 en 2024.

Tot het VYF Olympic Team Laser Radial behoort Evi Van Acker, een van de drie Belgische medaille winnaars op de OS van 2012 in Londen. Zij zal samen met opkomend talent Emma Plasschaert onderling uitmaken wie van hen deelneemt aan de OS 2016 vermits ieder land zich kan laten vertegenwoordigen door één boot per klasse. Bij het Olympic Team Laser Radial coacht Wil van Bladel, hij stuurt ook de andere coaches van de Olympic Teams en Talent Teams aan. Zo is Anton Garrote de coach van het OT Laser Standard en Tomasz Stanczyk van het OT 49er.

De verschillende Talent Teams hebben een visie op lange termijn waardoor hun coaches de jongeren willen begeleiden naar de top van de zeilsport. Het TT Laser Radial wordt gecoacht door Jakub Kozelsky. De fysieke begeleiders van Energy Lab zullen in nauwe samenwerking staan met het sporttechnisch kader van de Vlaamse Yachting federatie. Verder werkt de VYF ook samen met kinecoaches Kevin Kuppens, Ine Slegers en Rebecca Brando die op regelmatige basis meegaan op zeilstages en regatta’s.

De begeleiding door Energy Lab begint bij een allesomvattende fysieke screening die het mogelijk maakt om voor iedere zeiler een persoonlijk trainingsprogramma met aangepaste voeding te voorzien. Verder zullen verschillende analyses worden uitgevoerd ter preventie van blessures. Dankzij de hedendaagse technologische vooruitgang is het voor de Energy Lab coaches ook mogelijk om via hartslag-, video- en GPS analyse de trainingen en wedstrijden van onze zeilers op het water in detail op te volgen, zodat er ten alle tijde heel snel kan bijgestuurd worden.

Tijdens de voorbereidende stage te Palma ging de samenwerking tussen de Vlaamse Yachting Federatie en Energy Lab van start. Zowel de atleten als de sporttechnische coaches hebben niets dan lovende woorden over de professionele samenwerking met Energy Lab. Evi Van Acker: “Ik ben zeer blij dat er een duurzame oplossing tot stand is gekomen voor de fysieke begeleiding van het VYF Olympic Team en het Talent Team. Ondanks dat de samenwerking nog pril is, ben ik er zeker van dat de experts van Energy Lab ons fysiek naar een hoger niveau zullen tillen. De efficiëntie, het professionalisme en het enthousiasme waarmee we nu al dagelijks opgevolgd worden schept vertrouwen.”