OBK SB20

– OOSTENDE MIDDELPUNT VAN NOORD-ZUID STRIJD
OPEN BELGISCH KAMPIOENSCHAP SB20
– 08 TOT 10 JULI 2022 – ROYAL NORTH SEA YACHT CLUB
– OOK TE VOLGEN OP UW SMARPHONE

Zal de zee voor Oostende opnieuw het strijdtoneel tussen de zeilers van Noord en Zuid worden?

Sinds lang zijn er weer Franse teams ingeschreven voor ons Open Belgisch Kampioenschap”, zegt OBK SB20-organisator en RNSYC-bestuurder Cédric De Bleye. “Vorig jaar hebben we de duimen moeten leggen tegen de Nederlanders. Dit jaar wordt het vast heel anders, met onder andere twee Franse SB20 teams erbij.

De Belgische favoriet Bart Tytgat heeft alvast zijn mouwen opgestroopt. Hij heeft nog appeltjes te schillen van bij de voorgaande internationale SB20 races.

Het aantal SB20 boten mag hier, vergeleken met andere Europese landen, niet zo groot zijn, de drive om in deze klasse wedstrijden te varen is dat wel. De Bleye, die zelf ook deelneemt, vindt: “De Fransen komen, omdat wij ook naar het zuiden gaan racen. Wij sparren ook geregeld met de Nederlanders. Zij zijn allemaal geïntrigeerd door het zeer specifieke zeilwater van onze Noordzee.

Stroming, getijden en variabele windomstandigheden vinden ze de extra challenge. Maar er is meer.

Deelnemerslijst kan groeien

Momenteel staan 18 teams op de deelnemerslijst. Het zullen er vast meer worden. Jeroen Van der Velden (NED 3042) gaat zijn Belgische titel toch willen verlengen? De Nederlander is er vast  op uit om tegen de Franse Melen (FRA 3576)- en Moulin (FRA 3534) teams uit te komen.  

Bij de Belgen is het uitkijken naar team Bart Tytgat (BEL 3762) die nu al zeker is  van de match met de Nederlandse bemanningen Van Driel (NED 3714) en Stroo (NED 3446). Die heeft hij voor moeten laten gaan in de recente North Sea Regatta in Scheveningen.

Oostende heeft door jaar na jaar een top event te organiseren een plaats verworven op de internationale SB20 kalender.” zegt Tytgat. “Dat heeft er vooral mee te maken dat we een strenge, rechtvaardige wedstrijdleiding hebben. En dat de race officer Dirk Sledsens perfecte wedstrijdbanen uitlegt op een grillige zee. We zeilen immers op een gigantisch rollend tapijt.

Naar de prestaties van zeilveteraan Dobbels (BEL 3716) wordt uitgekeken. Hij aarzelt  niet om tegelijk jong zeiltalent te coachen en hoog te scoren. Ook de Belgische klasse voorzitter Lerno (BEL 3815) is erbij.

Optimale ontvangst in de RNSYC

De Royal North Sea Yacht Club zet opnieuw alle zeilen bij om de teams en de boten optimaal te verwelkomen.

Om de omgeving van de jachthaven autoluw te houden, stellen we samen met Nico – fun on wheels fietsen ter beschikking om van de jachthaven naar de parkeerplaats / trailerberging te pendelen. Er worden ook RIB’s ingezet die bemanningen van en naar de stallingsplaats vervoeren tot aan het RNSYC clubhuis. Onze pontoon drinks, vlak na de race zijn legendarisch en er zijn vervangprogramma’s in en rond Oostende voorzien, voor als het weer het zeilen verhindert.” vertelt De Bleye enthousiast.  

Volg de race op je smartphone

Helemaal nieuw zijn de zenders aan boord van de deelnemende SB20-s. Trac-Trac is een GPS systeem dat de positie, maar ook de koers van alle deelnemers toont op een aangepaste cartografie. De fans kunnen de races dus live volgen. Maar er is ook een sportieve kant, want de zeilers kunnen hun prestaties herbekijken en analyseren. Voor eenheidsklasse, waar de bootsnelheid quasi onder alle deelnemers identiek is, levert dit belangrijke gegevens op over de strategische krachttoeren of blunders.    

Klik hier om het OBK SB20 op Trac-Trac te volgen https://bit.ly/trackSB20

foto’s: © Pit De Jonge (OBK SB20 2021)


Over de organiserende Royal North Sea Yacht Club

De Royal North Sea Yacht Club (1946) vitaliseert de pleziervaart en de watersport aan de kust. Haar strategisch belangrijke locatie, dicht bij open zee, is ideaal om de meer dan 20lokale maar ook nationale en internationale wedstrijden per jaar te hosten. Naast een clubhuis en de jachthaven in het Montgomerydok, de Churchillkaai en de Visserskaai, beheert de club ook de Mercator Marina in Oostende. Hier maken zowel vast ligplaatshouders als de honderden passerende jachten van gebruik.

De club levert alle diensten voor de zeilers, met ligplaatsen, een 20 ton hijskraan en een perfecte ontvangst in het clubhuis met bar, restaurant en uitgebreid sanitair. Dit jaar host de RNSYC o.m. Het Open Belgisch Kampioenschap van de SB20-, de Europe- en de Draakklasse.  

De Dragon Gold Cup, het onofficiële wereldkampioenschap van de Draakklasse, heeft hier van 18 tot 26 augustus plaats.

RNSYC, Montgomerykaai 1, 8400 Oostende  |  info@rnsyc.be   |   www.rnsyc.be 

Meer over de SB20: www.sb20class.org