Vraag naar ‘seniorenjachthavens’

Uit onderzoek van de ANWB onder 1.400 Nederlandse bootbezitter blijkt dat watersporters met een vaste ligplaats bijzonder tevreden zijn over hun jachthaven. Toch gaan er bij een kwart van de ondervraagden stemmen op om senioren jachthavens in te richten, naar analogie met de senioren campings, waar rust en ruimte een rol spelen en de voorzieningen zijn aangepast aan de leeftijd.

De ondervraagde vaste ligplaatshouders geven hun jachthaven het gemiddelde rapportcijfer 8,1. Wel worden enkele faciliteiten gemist of kunnen beter, waaronder wifi. Toch gaan bij een kwart van stemmen op om ‘senior jachthavens’ in te richten

Een wifi-verbinding op de jachthaven wordt door het merendeel van de watersporters belangrijk gevonden en ruim zeven van de tien jachthavens bieden dit dan ook aan. Maar het signaal laat wel te wensen over. Op de helft van de jachthavens waar wifi wordt aangeboden, is het signaal niet overal even sterk.

Wat door de vaste ligplaatshouders het meest gemist wordt op de jachthaven, is een supermarkt, een winkel met bootmaterialen, een overdekte winterstalling en een werkplaats voor reparaties en onderhoud.

De drie belangrijkste services die passanten graag op een jachthaven aantreffen, zijn: douche- en wasgelegenheid, elektrische stroom op de steiger en een wifi-verbinding. Maar buiten deze minimale services maakt de passant ook nog graag gebruik – in volgorde – van een supermarkt, een restaurant of snackbar, een winkel met bootmaterialen, een bar/café, een natuurrijke omgeving, een toeristische omgeving met uitjes, fietsverhuur en een zwembad.

Jachthavens die bekend staan om hun uitgebreide faciliteiten zijn bijvoorbeeld de vier jachthavens van Thuishavens (zoals de jachthavens Bruinisse en Naarden), de jachthavens van Roompot (zoals Roompot Marina in Kamperland of Marinapark Volendam of jachthaven Islemar in Lemmer. Deze jachthavens weten met zwembaden, winkels, verse broodjesservice, speelhoeken, sup-verhuur en een goed wifi-signaal zowel jong als oud naar de haven te trekken.

Nieuwe btw-verplichting

Over de aanstaande btw-verplichting voor verenigingshavens is bijna zes van de tien watersporters van mening dat de vrijstelling voor verenigingshaven gewoon moet blijven en nog eens 14% vindt dat er een verlaagd btw-tarief van 6% moet worden gehanteerd. Een kwart tot slot vindt dat de verenigingshavens btw-plichtig moeten worden.

Seniorenhavens

Verder toont dit onderzoek aan dat de helft van de bootbezitters die nog geen app gebruiken om van te voren een plek kunnen reserveren in een jachthaven daar wel geïnteresseerd in is en staat bijna een kwart van de vaste ligplaatshouders positief tegenover het idee van seniorenjachthavens, analoog aan een seniorencamping, waar rust en ruimte een rol spelen en de voorzieningen zijn aangepast aan de leeftijd.

Lees het volledige rapport op anwb.nl/water

(foto: Paul Bolsius)