Oostende voor Anker 2013

Oostende gaat voor de veertiende keer voor Anker van 23 tot 26 mei 2013. De site is dagelijks open van 10 tot 18 uur. Het Mercatordok krijgt dit jaar aan de kant Vindictivelaan de middeleeuwse replicaschepen op bezoek.

De Barge zal ingezet worden als podium voor muziekoptredens en de kamper Kogge zal open zijn voor het grote publiek. Aan boord verwelkomt de bemanning de bezoekers in middeleeuwse kleding en beeldrijke ervaringen uit hun talloze tochten.

Voor de jongsten van geest of van leeftijd vertellen de bemanningsleden de verhalen van ridders, jonkvrouwen en roemruchte zeeavonturen. Als je langs de vele andere schepen loopt over de pontons van dit dok kan je (soms) binnenkijken of een gesprek aanknopen met de bemanning. Wellicht wordt je aan boord uitgenodigd.

Aan de overkant van het Mercatordok, voor het station, komt het Franse linieschip, de ‘ Etoile du Roy’. Na zes jaar kan het publiek hier opnieuw een fregat uit de Napoleontische tijd bezoeken. Misschien lijkt het profiel van de Etoile du Roy bekend? Dat zal best, want het is de ‘Grand Turk’ die voor TV opnamen werd gebouwd onder Britse vlag. Je zag haar in de BBC TV reeks ‘Captain Hornblower’ waar de bakboordzijde als Frans fregat was gedecoreerd en de stuurboordzijde als His Majesty’s frigate Indifetigable.

Want net als toen heeft het schip van naam, vlag en eigenaar gewisseld. Deze keer zonder oorlogszuchtige entering. De Grand Turk kwam meerdere keren naar Oostende voor Anker. Op haar dekken zullen nu diverse optredens plaatsvinden, terwijl het publiek het uitzonderlijke schip kan bezoeken.

Op het Sint Petrus- en Paulusplein komt het Zeedorp. Slenter door de standen van de Marine, de diverse watererfgoedcentra van Vlaanderen, Noord Frankrijk en Engeland en ontdek welke schepen er gebouwd of gerestaureerd worden en wie de mensen zijn die zich vol overgave op soms schijnbaar hopeloze projecten storten. Hier vindt je ook de uitgeverijen van tijdschriften en boeken en andere bezielers en zorgers van deze fascinerende wereld.

De Vindictivelaan is één langgerekte maritieme markt met alle materiaal, kleding voor zeebonken (of wie zich ertoe aangetrokken voelt) maar ook een reeks standen van kundige ambachtslui en andere kunstenaars die de muze van de zee en de scheepvaart van alle tijden op diverse manieren verbeelden.

Zoals: Fotografen Maurice Amzallag Mo en Adriaan Huys, tekenaar Ben Schrama, Yves Voeten die van schelpen een eigen zee maakt, Kris Lermusieau, een moderne beeldhouwer, Kunstenaars Bruno Allioux, Arlette Vereecke, Sonia Helmont Redgie Van Troost, Daniel Tobias, Carine Vermeersch en Nicole Lefèvre, GIT Gervais doet het in glas, Yasmina Defloor-Vanhove’s schepenschilderijen en de ambachtelijke touwslagerij “Den Boan”.

Het is de verbindingsstreep tussen de IJslandvisser en het bijhorende museum de Amandine en de Mercator driemaster/barkentijn die uiteraard tijdens het Oostende voor Anker weekend geopend is voor bezoek.

Standen met informatie, nautische instrumenten of uitgaven vindt je ook op het Stationsplein, het sluisplateau van de Mercatorsluis en op de kaaien langs het Montgomerydok.

Locatie van Oostende voor Anker:

Vindictivelaan, Stationsplein, Winston Churchillkaai, Visserskaai, St.-Petrus en Paulus plein + het Montgomery – en het Mercatordok. Door omstandigheden kunnen ook schepen aanmeren aan de Cruisekaai, kant vaargeul Haven Oostende.

Het bezoek aan de site en de schepen is volledig gratis en wordt U vriendelijk aangeboden door de Oostendenaars.

Voor de vaartochten in de haven of op zee vragen de schippers tussenkomst in de onkosten, tickets aan boord of bij de loopbrug naar de schepen.

Volledig programma: www.oostendevooranker.be