Jachthaven Blankenberge renoveert steigers

Metalu Holland, gespecialiseerd in drijvende steigers, werkt momenteel hard aan de renovatie van de jachthaven in Blankenberge, België. Metalu legt in totaal 1000 meter aan steigerdelen en vingerpieren aan. Het gaat om ruim 600 ligplaatsen, voor zowel passanten als de leden van de twee plaatselijke verenigingen, Royal Scarphout Yachtclub Blankenberge en De Vrije Noordzeezeilers.


De 2,50 meter brede drijvende steigers zijn voorzien van kabelgoten, verlichting, stroomkasten en tappunten voor water.

Metalu steigers zijn behalve gebruikersvriendelijk en stabiel ook bijzonder robuust. De frames bestaan uit zeewaterbestendig aluminium, de drijvers zijn volgeschuimd en de dekplanken zijn van slijtvast kunststof.

Naast de hoofdsteigers levert Metalu ook een honderdtal vingerpieren.

Blankenberge heeft een getijhaven met een verschil tussen eb en vloed van 4 meter. De constructies zijn daar op berekend.

 De aanleg van de drijvende steigers is vakwerk. Het slaan van 44 palen wordt gedaan met behulp van speciale GPS plaatsbepalingsapparatuur, waardoor afwijkingen minimaal zijn. Belangrijk, want 40 palen zijn geïntegreerd in de steigerdekken. Groot voordeel daarvan is dat de steigers geen obstakels aan de buitenkant hebben. 

 Metalu hoopt het karwei voor eind juni af te ronden, dus voordat de vakanties beginnen. De firma was graag eerder met de werkzaamheden begonnen, maar moest allerlei procedures afwachten.

 Voor passanten is Blankenberge een aantrekkelijke haven, omdat je in de stad afmeert en alle voorzieningen –winkels, restaurants en dergelijke – in de directe omgeving vindt. Je hoeft niet te wachten op een brug of sluis om de haven te bereiken. Zowel de toegang als de haven zelf zijn uitgebaggerd en hebben voldoende vaardiepte.