Sloveense fotograaf Samo Vidic wint Mirabaud Yacht Racing Image Award 2023

De Sloveense fotograaf Samo Vidic is de winnaar van de Mirabaud Yacht Racing Image award 2023 dankzij een foto die hij maakte tijdens een trainingssessie aan boord van Alinghi Red Bull Racing in Barcelona (ESP). © Otti fotografie – foto top.

© Samo Vidic

“Om als fotograaf aan boord te zijn van een AC75 foiling met een snelheid van meer dan 40 knopen is een voorrecht zoals geen ander”, legt Samo uit. “Foto’s maken op hoge snelheid en met sterke g-krachten wordt een echte uitdaging. Op de dag dat deze foto werd genomen, hadden we harde wind en een grote deining en een ongelofelijke snelheid. Ik probeerde deze elementen in de foto vast te leggen met een langzame sluiter en het adrenalinegevoel van die dag over te brengen.”

© Samuel Cade

De Franse fotograaf Samuel Cade werd tweede met een spectaculaire foto van de IMOCA Macif van Charlie Dalin tijdens de AZIMUT 2023 Challenge. “Voor mij is deze foto echt speciaal omdat we de boot niet kunnen zien, terwijl we tegelijkertijd de kracht kunnen voelen en ons kunnen voorstellen hoe moeilijk het is om in je eentje een IMOCA te zeilen in het diepe zuiden”, deelt Samuel.

© Christian Bonin

De Canadees Christian Bonin eindigde als derde met een foto van 29-er boten die zeilen tijdens de ABYC Seahorse Youth Regatta, waarop een fascinerend contrast van kleuren te zien is.  “De omgevingsomstandigheden – veel zon, warmtevervorming, mist, weinig wind – en de afstand tot de onderwerpen (meer dan 300 meter) dwongen de mogelijkheden van de fotoapparatuur tot het uiterste”, zei hij.

© Eugenia Bakunova

De publieksprijs, gebaseerd op het aantal publieksstemmen online, werd gewonnen door Eugenia Bakunova (RUS), voor Brigi Török (HUN) en Ewan Lebourdais (FRA).

De Delegates Award, gebaseerd op stemmen van bezoekers van METSTRADE in Amsterdam, werd gewonnen door Craig Greenhill (AUS) vóór Samuel Cade (FRA) en Martina Orsini (ITA).

In totaal 144 fotografen, die 30 nationaliteiten vertegenwoordigen – een nieuw record – namen dit jaar deel aan de Mirabaud Yacht Racing Image Award. De prijsuitreiking vond plaats op de METSTRADE beurs in Amsterdam. De ceremonie werd bijgewoond door talloze maritieme fotografen, journalisten en leden van de jachtrace-industrie, evenals door METSTRADE CEO Niels Klarenbeek en Olympisch kampioene Marit Bouwmeester, eregast van het evenement.

De Mirabaud Yacht Racing Image werd in 2010 in het leven geroepen en is de belangrijkste fotowedstrijd gewijd aan de wedstrijdzeilsport. De wedstrijd bekroont de mooiste foto’s die in de loop van het jaar zijn genomen.

Bekijk prijsuitreiking op Facebook.