Zeilcarrière Jonas Gerckens in gevaar

De zeilcarrière van Jonas Gerckens hangt, na zijn tegenvallende deelname aan de Mini Transat 2015,  aan een zijden draadje. Door financiële moeilijkheden haakten de voornaamste sponsors af waardoor de Luikse schipper zijn doelstellingen voor het jaar 2016 drastisch moet terug schroeven.

Het is de harde realiteit van de topsport. Terwijl in sommige sporten lucratieve contracten schering en inslag zijn, moeten anderen alle centjes samen schrapen om hun sport te kunnen beoefenen. Dat laatste is spijtig genoeg het geval voor Jonas Gerckens. Zijn ambities voor 2016 spraken tot de verbeelding, hij plande een deelname aan de Transat Québec / Saint-Malo in 2016 (en later aan de Route du Rhum en de Vendée Globe), maar hij wordt nu gedwongen, door gebrek aan middelen, om een stap terug te zetten. De nodige € 80.000 om zijn ambities voor seizoen 2016 waar te maken  liggen niet voor het oprapen.

“Het ging van kwaad naar erger,” aldus Jonas. ,,In augustus trok een van mijn belangrijkste partners zich om economische redenen terug. Een andere deed hetzelfde een paar weken later en vorige week haakte een derde sponsor af om dezelfde redenen. Zonder partners kan ik natuurlijk niet aan de startlijn verschijnen, laat staan concurreren op het hoogste niveau. ”

Betekent dit het definitieve einde van de oceaanracerij voor Jonas?

“Wanneer ik niet kan presteren op het hoogste niveau, word ik natuurlijk snel vergeten. Persoonlijk geloof ik nog steeds in mijzelf en ik blijf er van overtuigd dat het belangrijk is dat België vertegenwoordigd wordt in het ‘Ocean Racing’ circuit, maar daarvoor heb ik partners nodig.”

Een andere handicap is dat het oceaan racen weinig erkenning krijgt van de Belgische sportautoriteiten. Zeilen is een Olympische discipline, maar het racen op de oceanen is dat niet.  Dat maakt dat Jonas Gerckens geen statuut van topsporter geniet en logischerwijs geen financiële steun krijgt. “Maar in de internationale media is de aandacht voor het offshore racen veel belangrijker dan die voor het Olympische zeilen. En een Belgische navigator op het hoogste niveau zou jongeren ongetwijfeld aanmoedigen om te  zeilen, te beginnen met de Olympische disciplines die het meest toegankelijk zijn. Dus het is niet altijd een goed uitgangspunt om zich alleen te bekommeren om de Olympische disciplines, offshore racing kan een sterke aantrekkingskracht uitoefenen en toekomstige zeilers inspireren op alle niveau’s. ”

Toch gooit Jonas Gerckens de handdoek niet in de ring, hij blijft trainen in de hoop dat er zich vooralsnog financiële partners aandienen. Ondertussen is de Luikse zeiler wel werkzoekend, liefst gaat hij aan de slag in de zeilsector. Projecten, ‘deliveries’, nieuwe ontwikkelingen op basis van compositemateriaal, in alle gevallen kan Jonas bogen op een ruime ervaring.

Artikel gebaseerd op een bijdrage van RTBF SPORT – David Bertrand