Succesvolle 38e editie van Hiswa te Water

De 38e editie van de Hiswa te Water zit er weer op. Met wederom zo’n 30.000 bezoekers op de kades en steigers en ruim 430 boten in het water kan de organisatie terugkijken op een zeer geslaagd evenement. In de Bataviahaven Lelystad was maar liefst 3,8 kilometer aan boten te bewonderen, die varieerden in lengte van 1,75 meter tot ruim 20 meter. Niet alleen de verscheidenheid aan boten bracht de bezoekers naar de beurs. De Hiswa te Water bleek vooral weer de plek die de watersportliefhebber een belevenis biedt.

Hiswa te Water directeur Arjen Rahusen: “We hebben deze editie veel aandacht besteed aan sfeer en gezelligheid op de beurs. Met een verrijking van de aankleding en de horeca en meer aanbieders van andere lifestyleproducten dan boten werd de beurs voor een nog breder publiek interessant. Maar bovenal bleek dat men de Hiswa te Water nog steeds ziet als de gelegenheid om je te laten inspireren en informeren op het gebied van watersport.”

 

Kijken naar boten is natuurlijk de belangrijkste drijfveer voor een bezoek aan de Hiswa te Water. Dat kan zijn om alleen maar te dromen, te oriënteren op de aanschaf van een eerste boot of van volgende boot.

“Ik kijk mijn ogen uit, zoveel verschillende boten er zijn”, is een veel gehoorde opmerking van bezoekers. “We zijn op zoek naar een sloep en we kunnen hier alles vergelijken. We kijken natuurlijk hoe hij eruit ziet, maar ook bijvoorbeeld of we gemakkelijk in- en uit kunnen stappen”, aldus een echtpaar uit Den Haag. En dat kunnen ze op de beurs uittesten, omdat de boten hier in het water liggen.

Bauke Jonkman van de Langweerder Sloep “Hier op de Hiswa te Water zie je de boot zoals je hem straks gaat beleven. Wij zeggen bijvoorbeeld over onze sloepen dat ze heel stabiel zijn. Dat kun je natuurlijk gemakkelijk zeggen als hij op een bok op het droge staat, maar hier op de Hiswa te Water kun je dat ook echt ervaren.”

Arjen Rahusen, directeur Hiswa te Water, is opgelucht tevreden…

3-D geprinte boten 

Een van de blikvangers op de beurs is de 3d-geprinte boot van Impacd. Eigenaresse Marieke de Boer vertelt dat bezoekers stomverbaasd zijn: “Men wil niet geloven dat de boot gemaakt is van plastic afval dat je bijvoorbeeld weggooit in de keuken. Plastic verpakkingen, PET-flessen, het zijn de grondstoffen om deze boot te printen. Iedereen wil het natuurlijk voelen, erop kloppen, in de boot staan. En dat kan hier allemaal.”

Elektrisch varen

“Ik heb een prachtig schip en ik kom eigenlijk kijken wat de toekomst gaat brengen, vooral op het gebied van elektrisch varen,” vertelt een ervaren watersporter uit Hilversum. Het is dan ook druk op de infostand voor elektrisch varen. Anton van Wijk (Infopunt elektrisch varen) : “Wat bezoekers hier ontdekken, is dat het elektrisch varen inmiddels is doorontwikkeld, zowel qua kracht als qua accuduur. Daarom wordt het interessant om het toe te passen in je eigen bestaande sloep.”

Corona-watersporters

De Corona-periode heeft veel nieuwe watersporters opgeleverd. Het was een manier van recreëren die paste binnen de regels en restricties die toen golden. André Tromp van Cooper, producent van luxe sportieve familie-tenders, ziet dat veel watersporters die in die periode hun eerste bootje kochten, hier op de Hiswa te Water verder kijken: “Men heeft ontdekt dat watersport leuk is en dat het de moeite waard is om iets meer te investeren in een boot. De ‘Corona-watersportgeneratie’ ontdekt nu de verschillen in kwaliteit, in snelheid en in gebruiksgemak tussen de boten.”

Boot van het jaar

Jachtwerf de Jong uit Joure won dit jaar de Boot van het Jaar verkiezing in de categorie Sloepen en tenders voor hun prachtige ontwerp de Woodler 28. Dat merken ze op de stand. Aaldert De Jonge: “We worden overladen met enthousiaste reacties. We zijn met onze werf voor het eerst op de Hiswa te Water, maar we weten nu al dat we volgend jaar terugkomen met een nog grotere stand.” 

Ook Suzuki Marine heeft inmiddels getekend voor volgend jaar. Carlo van Boven: “De beurs is voor ons nu al een succes. We zien veel watersporters die enkele jaren geleden hun eerste boot kochten en nu besmet zijn met het watersportvirus. Ze weten nu wat ze willen en schaffen een volgende boot aan met meer Pk’s en meer comfort. Dat geeft vertrouwen in de toekomst, dus daarom zijn we er volgend jaar weer bij.”

De Hiswa te Water in de Bataviahaven in Lelystad is er tot en met zondag 3 september 2023.

Foto’s © Georges Janssens

Kijk naar de aftelmovie

Nog enkele sfeerfoto’s: