België in drie klassen geplaatst voor Olympische Spelen, Parijs 2024

Afgelopen week vond het vierjaarlijks WK zeilen, kitefoilen en windsurfen plaats voor de kust van Den Haag. België wist zich te verzekeren van deelname aan de Olympische Spelen 2024 in Parijs in drie klassen, de 49er FX, ILCA 6 en ILCA 7.

Foto: © Sailing Energy

Isaura Maenhaut en Anouk Geurts knap 4e

Na een bloedstollende week sluiten Isaura Maenhaut en Anouk Geurts  het WK af op een knappe 4e plaats. Hun beste resultaat ooit op een WK en ook meteen goed voor een rechtstreekse nominatie voor deelname aan de Olympische Spelen. Ze stonden lange tijd op medaillekoers, maar op de eerste dag van de gold fleet zeilden ze 3 mindere races waardoor ze naar de 7e plaats zakten. Ze herpakten zich glansrijk op de laatste finale dag en klommen met drie goede races naar de 4e plaats, op 11 punten van het podium. Door gebrek aan wind kon de medalrace jammer genoeg niet doorgaan.

6e plaats voor Emma Plasschaert

Emma Plasschaert ging uitstekend van start op het WK. Dag per dag klom ze telkens een paar plaatsen in het klassement om als 1e aan de laatste dag van de gold fleet te beginnen. Met een 31 en een 22 kende ze echter een hele moeilijke dag en zakte ze in het klassement naar de 6e plaats, zonder mogelijkheden om nog te vechten voor een medaille in de medalrace. Ze sloot het WK af met een mooie 2e plaats in de medalrace. Met een 6e plaats op het WK plaatst Emma België voor de Olympische Spelen en is ze ook rechtstreeks genomineerd voor deelname.

In de ILCA 6 werd Eline Verstraelen 67e.

William De Smet top 12 landen

William De Smet zeilde een sterk WK in de immer spannende ILCA 7 klasse. Op de tweede dag startte William te vroeg waardoor hij zich geen fouten meer kon veroorloven de dagen erna. Hij zeilde constant in de gold fleet en kon zijn zenuwen goed onder bedwang houden op de laatste finale dag. Hij eindigt knap 15e en 11e land! William plaatst hiermee België als land voor de Olympische Spelen, maar is nog niet rechtstreeks genomineerd.

Nacra 17

In de Nacra 17 namen Lucas Claeyssens en Mira Vanroose & Arthur De Jonghe en Janne Ravelingien deel. Lucas en Mira werden 37e en Arthur en Janne werden 47e. Voor beide duo’s was dit de eerste deelname aan een WK bij de senioren, een rijke ervaring waar ze veel van konden opsteken.

IQFoil en Formula Kite

In de iQFoil verscheen Thomas Broucke aan de start na een moeilijke periode. Thomas kreeg eind januari een opstoot van klierkoorts en moest noodgedwongen zijn board enkele maanden aan de kant laten staan. Na 9 races stond hij op de 29e plaats. Jammer genoeg moest Thomas de wedstrijd verlaten, door aanslepende vermoeidheid.

In de Formula Kite verscheen de 18-jarige Daan Baute aan de start. Voor hem was de week echter van korte duur. Hij kwam maandag voor het eerst aan de start maar moest door een blessure die hij eerder in de week opliep noodgedwongen de wedstrijd vroegtijdig verlaten. Voor beide atleten doen we er alles aan om hen zo snel mogelijk weer 100 % fit te krijgen.

Bekijk de resultaten op de officiële website.