Nieuwe fregatten voor Belgische en Nederlandse Marine.

– Antwerpen 22 juni 2023 –

Ondertekening akkoord nieuwe fregatten aan boord van Nederlands fregat De Ruyter.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder en haar Nederlandse collega Kajsa Ollongren formaliseren op donderdag 22 juni 2023 de aankoop van de nieuwe Anti Submarine Warfare fregatten, met de ondertekening van het Memorandum of Understanding tussen Nederland en België. Dit memorandum is de officiële bevestiging van de samenwerking tussen België en Nederland voor de aankoop van de nieuwe fregatten voor de beide Marines. De ondertekening gebeurde op donderdag 22 juni 2023 in de Antwerpse haven aan boord van een Nederlands fregat HrMs De Ruyter.

De beide Ministers werden tijdens de ondertekening bijgestaan door vice-admiraal René Tas van de Nederlandse Marine en de Commandant van de Belgische Marine, divisieadmiraal Jan De Beurme.

Deze MoU is een amendement op de MoU die ondertekend werd door beide landen in 2018. Deze houdt twee grote veranderingen in. In het vernieuwde akkoord wordt de kostprijs geactualiseerd. Die kostprijs steeg onder meer door de inflatie sinds Covid-19 en de oorlog in Oekraïne en de beslissing van Minister Dedonder om de fregatten volledig identiek uit te rusten qua bewapening en sensoren als de Nederlandse fregatten.

Daarnaast werd in de vernieuwde overeenkomst ook opgenomen dat Nederland de komende tien jaar voor 355 miljoen euro aan bestellingen zal plaatsen bij de Belgische industrie, om een deel van de gestegen kost te compenseren.

Het Belgische fregat F931 Louise Marie met een Nederlandse helikopter op het achterdek

De Nederlandse en Belgische Marines hebben een unieke samenwerking onder de noemer BENESAM, die al in 1948 van start ging. Beide marines zijn volledig geïntegreerd en vervangen nu samen de mijnenbestrijdingscapaciteit (zes schepen voor België en zes voor Nederland) en de fregatten (twee schepen voor België en twee voor Nederland). België heeft de leiding over het gedeelte mijnenbestrijdingscapaciteit op vlak van ontwikkeling en aankoop, Nederland neemt het gedeelte Anti Submarine Warfare-fregatten voor zijn rekening. Met de ondertekening van deze Memorandum of Understanding (MoU) krijgt Nederland officieel de toestemming van ons land om het contract aan te gaan voor de bouw van de vier nieuwe fregatten: twee voor België en twee voor Nederland.

Verwelkoming van BE Minister Dedonder door een Nederlandse en Belgische Admiraal
In het midden NL Minister Kajsa Ollongren, links BE Admiraal Jan Debeurme, rechts NL Admiraal René Tas

Marine van de toekomst

Voorafgaand aan de ondertekening, werden een aantal drones van de toekomstige mijnenbestrijdingscapaciteit voorgesteld. Deze drones zullen vanaf 2024 door de Marine worden gebruikt.

Belangrijk:

Deze ondertekening vindt plaats in de marge van het Staatsbezoek van het Nederlandse Koningspaar aan ons land.

In het Antwerpse Havenhuis © PoAB (Nieuwsbrief 22/6/2023)
Marine detachement
Marine muziekkapel

foto’s en video’s © Georges Janssens