ZEESCOUTS FOS ANTWERPEN

– 15 MEI 2015 – OPENING VAARSEIZOEN LANGE WAPPER

Voor de 108e keer wordt het nieuwe vaarseizoen geopend bij de 1e FOS Sea-Scouts Lange Wapper gelegen aan de Schelde Linkeroever in Antwerpen.

De groep telt een 200-tal leden en kent een explosie de laatste jaren. Samen met andere zeescoutsgroepen in Antwerpen komen hier wekelijks meer dan 600 jongeren naar hun favoriete jeugdbeweging. Als steun mochten ze bij Lange Wapper nog een cheque ontvangen van de collega’s van ZAS Antwerpen.

Een opening van vaarseizoen gaat steeds gepaard met het uitreiken van allerlei brevetten en verdienstelijkheden. Ook mogen officiële speeches niet ontbreken en dat deed nu Annick De Ridder, Schepen voor de Haven. Zeescouts zijn belangrijk voor onze maritieme bedrijvigheid want ze worden gevormd om later eventueel door te stromen naar een maritieme opleiding. Hier verwijst ze naar de Antwerp Maritime Academy (voorheen Hogere Zeevaartschool) waarvan ook directeur Rowan Van Schaeren aanwezig is.

De vele ouders en sympathysanten die eveneens aanwezig waren zijn de grootste steun voor deze zeescouts. Alhoewel dat toch even werd aangestipt dat dit enthousiasme soms wel eens meer daadwerkelijk mag worden omgezet. Want daar hebben de jongeren nood aan.

In het lokaal de Meermin en op het zonneterras was het achteraf gezellig vertoeven met een muzikale omlijsting van ‘De Zingende Ober’. Ook aan animatie werd gedacht met een springkasteel voor de kleintjes en eet- en drankstandjes om het feestelijk te houden.

ARMADA

Het groeiende ledenaantal heeft natuurlijk ook bijwerkingen. Zo moet de bestaande vloot dringend worden uitgebreid om iedereen aan zijn trekken te laten komen.

Daarom werd een project Armada opgezet.

In 2021 kwam er een vloot van 5 open sloepen waarvan 3 van het type 6.20 en twee van het type Drascombe. Deze laatste gaan reeds 20 jaar mee. Er werd besloten om deze boten te vervangen door vier nieuwe sloepen van het type 6.20.

De boot van het type 6.20 is uitermate geschikt als ‘scoutsboot’, waarvan de veiligheid ervan het voornaamste punt is. Ingekorte masten en luchtkasten om de boot drijvende te houden, hebben ertoe geleid dat ze een Lloyds keuring hebben doorstaan om in kustwateren te mogen varen.

Hierna nog enkele sfeerfoto’s.

Bij een beloning hoort ook een attentie…
Arthur Serneels (1932) werd zeescoutslid in 1943…
Slaagden in een cursus…
Gezelligheid naast de Schelde oever…
Receptie in de Meermin…
Het vaarseizoen 2022 is geopend…