Website kustweerbericht.be volledig vernieuwd.

Hoe warm is het aan zee? Voelt het strandwater fris aan? Uit welke richting waait de wind en hoe sterk zijn de golven? Deze en andere weersvoorspellingen aan de kust kom je voortaan nog sneller en grondiger te weten via de website kustweerbericht.be.

Het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) heeft op basis van een grootschalige bevraging bij gebruikers de website volledig vernieuwd.

De vernieuwde site is gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, en gericht op zowel professionele als recreatieve bezoekers”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
Kustweerbericht.be is een officiële website van de Vlaamse overheid, uitgegeven door het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. De voorspellingen worden gemaakt door een team van meteorologen van het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende, dankzij een nauwe samenwerking tussen MDK en het KMI. Het OMS levert al voorspellingen sinds de jaren tachtig, in 2008 werd voor het eerst een specifieke website met het kustweerbericht gelanceerd.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: Het unieke aan kustweerbericht.be is dat de website niet enkel gebaseerd is op weermodellen, maar samengesteld wordt door meteorologen. Zij leggen elke dag de laatste hand aan een zee- en kustweerbericht, op basis van de recentste data en voorspellingen. Kustweerbericht.be is daarom meer dan zomaar een website. Het is een verzameling van de laatste meteogegevens specifiek voor de kust en het zeegebied, die op een gebruiksvriendelijke manier gepresenteerd worden”.

Als antwoord op feedback van gebruikers Het team Vlaamse Hydrografie van afdeling Kust binnen het agentschap MDK organiseerde in 2020 een grootschalige online bevraging bij de gebruikers van de website. Daarin werd niet alleen gepolst naar wat de bezoeker goed vond of wat beter kon. Er werd ook gevraagd in welke sector de bezoeker actief is, waarvoor en hoe vaak ze kustweerbericht.be raadplegen en via welk platform. Daarnaast werd ook geluisterd naar de noden van verschillende spelers binnen de nautische keten.

Pieter Gurdebeke, projectleider hydrologie en meteorologie: “Op basis van deze bevindingen en wensen hebben we een nieuw ontwerp gemaakt dat overzichtelijker en gebruiksvriendelijker is. De content werd uitgebreid en we hebben gezorgd voor een betere integratie van voorspellingen en metingen. Op vraag van de gebruikers en dankzij onze samenwerking met het KMI kunnen de gebruikers nu uur per uur de voorspellingen raadplegen in een grafische weergave.”
klik op de tabel voor de meest recente gegevens…
Het belang van specifieke voorspellingen Het kustweerbericht heeft in de eerste plaats een belangrijke professionele doelgroep binnen de scheepvaartsector. Naast de entiteiten binnen MDK (Scheepvaartbegeleiding, Vloot, Loodswezen, Kust) en de andere entiteiten binnen het departement Mobiliteit en Openbare Werken, maken ook studiebureaus, schippers, havenbedrijven, uitbaters van windmolenparken en andere spelers actief in de blauwe economie dagelijks gebruik van de website.

Nathalie Balcaen, administrateur-generaal van MDK:Het verzekeren van een veilige scheepvaart, het ondersteunen van kust- en watergebonden recreatie, en het beschermen van de kust en de bevolking tegen het geweld van de zee zijn belangrijke opdrachten van MDK. Degelijke en specifieke weersvoorspellingen voor de kust en op zee spelen daarbij een belangrijke rol. Via kustweerbericht.be delen we deze informatie met alle partners in de nautische keten”.

Naast de professionele gebruiker richt de website zich ook tot het brede en recreatieve publiek, van watersporters tot dagjestoeristen. Kustweerbericht.be telt tienduizenden bezoekers per maand. De website krijgt viermaal per dag een update: om 8 uur, 12 uur, 16 uur en om 20 uur.

Meer info: www.kustweerbericht.be