Een ‘propere’ tank voorkomt problemen

Motorstoring – vaak veroorzaakt door vervuilde brandstof – voert de top vijf aan van meest voorkomende problemen op het water. Daarna volgen problemen met tuigage, elektra, gas of accu. Dat blijkt uit een rondgang langs onderhoud- en reparatiebedrijven die zijn aangesloten bij HISWA-RECRON, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie in Nederland.

Nu het mooie weer aanhoudt en het watersportseizoen is losgebarsten, wordt het drukker op het water. HISWA-RECRON benadrukt het belang van veiligheid. Behalve het kennen van de vaarregels, moeten watersporters er ook voor zorgen dat hun boot technisch in orde is. “Onze aangesloten jachtservicebedrijven zien dat veel problemen op het water worden veroorzaakt door slecht of nalatig onderhoud aan de boot. Met stip op één staan de tanks met vervuilde diesel of benzine. Dat levert gegarandeerd een motorstoring op. Maar ook technische mankementen in de gasinstallatie of daaraan verbonden verbruikers met brand of ontploffing tot gevolg, komen in de praktijk voor”, zegt Michaël Steenhoff, manager jachtbouw en jachtservice bij HISWA-RECRON.

Vooral ‘nieuwe’ watersporters vaak onvoldoende voorbereid

Om gevaar te voorkomen, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Vooral bij de vele nieuwe watersporters die er sinds de coronapandemie zijn bijgekomen, wil het nog wel eens mis gaan.

Ronald van Enkhuizen van Gebroeders van Enkhuizen: “Zij zijn soms nog wat onervaren en stappen niet goed voorbereid hun boot op. Een boot is nu eenmaal een technisch product dus laat in elk geval jaarlijks een grote onderhoudsbeurt uitvoeren. Dan komen eventuele gebreken of onveilige situaties naar boven.”

HISWA-RECRON adviseert watersporters om controles te laten uitvoeren door een HISWA Erkend  Bedrijf. Dat zijn gecertificeerde bedrijven die werken met gestandaardiseerde checklists voor bijvoorbeeld gas, elektra en tuigage. Alle HISWA Erkende Bedrijven staan op www.hiswa.nl.