Team Brunel opnieuw naar winst in Volvo Ocean Race

Team Brunel is in de Volvo Ocean Race bezig aan een zegereeks. Na de winst in Itajai (BRA), een tweede plaats in Newport (US) en winst in Cardiff (UK) finishte Team Brunel donderdagavond laat in Leg 10 opnieuw als eerste. In het Zweedse Gothenburg kwam de boot van schipper Bouwe Bekking na vierenhalve dag varen op 1 minuut en 55 seconden voor het Spaanse Mapfre over de finishlijn. Team Brunel staat door de winst nu gedeeld eerste in het algemeen klassement met nog één leg te gaan.

Foto: Team Brunel haalt Dongfeng in –  Ainhoa Sanchez / Volvo Ocean Race

Inhaalslag Team Brunel wekt indruk bij concurrentie
In ruim 35 knopen wind vloog de gele Team Brunel boot het grootste gedeelte van de vloot woensdag en donderdag voorbij. Een inhaalslag die ook door de andere schippers op het podium als indrukwekkend werd bestempeld.
Xabi Fernandez – schipper Mapfre: “Team Brunel heeft de laatste etappes veel vooruitgang geboekt, dat wisten we. Maar het was echt een verassing om het snelheidsverschil te zien op halve wind vandaag, we konden ze gewoon niet bijhouden.”

Simeon Tienpont – schipper Team AkzoNobel: “Mooiere wedstrijden dan dit zijn er niet in het zeilen. Het was intens racen met de meest competitieve vloot die je in de wereld kan vinden. We hebben er alles aan gedaan om als eerste over de finish te komen maar Team Brunel en Mapfre hebben het ongelofelijk goed gedaan en we konden ze gewoon niet bijhouden.”

Van zes naar één in iets meer dan een dag
Team Brunel kende een moeilijke eerste paar dagen in deze korte etappe en lag zelfs even in zesde positie. Bekking: “We hebben een foutje gemaakt, we zijn te vroeg gegijpt waardoor we daar zaten waar minder wind was. Toen hebben we ons verlies genomen en zijn we terug gegijpt. Hierdoor hadden we uiteindelijk meer wind en dus meer druk. Vanaf dat moment hebben we gewoon heel hard gevaren. Zeer zeker vanaf de top van Schotland, toen begon het keihard te waaien dat was gewoon 35 tot 40 knopen.”

Louis Balcaen: “De start was niet al te best eigenlijk. Maar we zijn uiteindelijk goed teruggekomen. Dit is een sterk team met veel talent wat nog iedere dag beter wordt.”

Bekking “We zijn onwijs blij dat we eerst Dongfeng hebben ingehaald want die zijn normaal gesproken heel erg snel in die condities en toen langzaam maar zeker liepen we ook op Mapfre in en gingen er uiteindelijk zelfs voorbij. Ja dat is fantastisch.”

Uitslag Volvo Ocean Race Leg 10
1. Team Brunel
2. MAPFRE
3. team AkzoNobel
4. Dongfeng Race Team
5. Turn the Tide on Plastic
6. Vestas 11th Hour
7. SHK / Scallywag

Bekking dichterbij eindoverwinning dan ooit.
Door de winst in Gothenburg is schipper Bouwe Bekking, bezig aan zijn achtste Volvo Ocean Race, dichterbij de eindoverwinning dan ooit tevoren. Met alleen de finale leg van Gothenburg naar Den Haag nog te gaan zijn er drie boten in de strijdt voor de eindoverwinning: Mapfre, Team Brunel en het Dongfeng Race Team.

vor_leg10_brunel_balcaen-bekking_lr

Foto: Etappe 10 van Cardiff naar Gothenburg, dag 3. Louis Balcaen en Bouwe Bekking aan dek. 12 juni 2018.

Overwinning houdt droom levend
Bekking: “De overwinning in deze etappe is niet alleen lekker, dit is gewoon super belangrijk. Nu hebben we alle kans om de eindoverwinning in Den Haag op te halen.”

Balcaen: “Het is superspannend en we hebben er zin in. Binnen twee weken weten we gewoon wie de Volvo Ocean Race gewonnen heeft en het kan Team Brunel zijn, wie had dat gedacht he?!”

Algemeen klassement na Leg 10
1. Mapfre 65 punten
2. Team Brunel 65 punten
3. Dongfeng Race Team 64 punten (+ 1 bonus punt voor kortste tijd = 65)
4. Team AkzoNobel 53 punten
5. Vestas 11th Hour Racing 38 punten
6. Sun Hung Kai/Scallywag 30 punten
7. Turn The Tide On Plastic 29 punten

Gothenburg – Den Haag beslissend voor winst Volvo Ocean Race

Aanstaande zondag staat er in Gothenburg een havenrace op het programma. Donderdag 21 juni verlaat de vloot Gothenburg voor de laatste en alles beslissende etappe richting Den Haag. Alwaar de boten rond zondag 24 juni worden verwacht te finishen.

Balcaen: “Als je erover nadenkt dat betekent dus dat je rond de wereld zeilt en dan beslist in twee of drie dagen wie er de Volvo Ocean Race wint. Knettergek gewoon maar het is goed, het is wat het is!”

vor_leg10_brunel_arrival_02_lr