Zevende Volvo Ocean Race-etappe zonder Stealth Mode

Met de zevende etappe van 7.600 nautische mijlen keert de Volvo Ocean Race terug naar haar roots. De zeven boten sterke vloot racet vanaf Auckland over de beruchte Zuidelijke Oceaan, langs Kaap Hoorn richting de finish in het Braziliaanse Itajaí. En dat zonder de mogelijkheid van Stealth Mode, dus met de spanning tot het laatst voor de fans aan de wal.

Photo: Auckland Stopover. The New Zealand Herald In-Port Race. 10 March – Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

De zevende etappe van Auckland naar Itajaí is de langste van deze editie en tevens de meest waardevolle. De teams scoren dubbele punten en de eerst boot die Kaap Hoorn rondt, krijgt een bonuspunt. “Dit is de etappe waar je vanaf een afstand het meeste naar uitziet”, aldus Zuidelijke Oceaan-veteraan Chris Nicholson, wachtleider van team AkzoNobel dat de laatste etappezege opstreek.

“Als de dag van de start nadert, komen echter ook de herinneringen aan hoe verschrikkelijk het kan zijn. Het is een geweldige etappe door één van de meest afgelegen gebieden van onze aardbol.”

Geen Stealth Mode

De teams varen deze Zuidelijke Oceaan-etappe zonder de mogelijkheid om hun positie tijdelijk voor concurrentie te verbergen.

Een boot die in Stealth Mode gaat, wordt gedurende drie positierapporten onzichtbaar voor de andere teams. Deze optie komt nu te vervallen naar aanleiding van de schippersbriefing van afgelopen vrijdag.

De optie van Stealth Mode werd vooral tegen het einde van de etappe ingezet. Precies het moment dat fans het liefste de posities en de actie willen volgen. Toen het voorstel kwam om de limiet van het gebruik van Stealth Mode te veranderen van 200 nm tot 500 nm voor de finish, gaven de teams aan dat ze liever helemaal geen Stealth Mode willen. Als gevolg daarvan komt deze optie via de Sailing Instructions te vervallen.