Ontreddering in The Ocean Race

Ontreddering in The Ocean Race toen schipper Kevin Escoffier meldde dat de mast overboord was gegaan tijdens etappe 4 van The Ocean Race. Gelukkig was de bemanning veilig na het ontmasten. Team Holcim-PRB was ongeveer 20 mijl uit de kust van Brazilië aan het racen in een matige wind en zeegang.

De ontmasting vond plaats net na 0500 UTC (0200 plaatselijke tijd) op 27 april, op de vierde dag van etappe 4. Team Holcim-PRB, de algemene leider in de race, lag op dat moment aan de leiding, 9 mijl voor 11th Hour Racing Team.

“Schokkend nieuws. Gelukkig is er niemand gewond, maar het is ongelooflijk jammer. Kevin heeft zo’n sterke race gevaren. We hebben hem vanavond zelfs op zicht gepasseerd, kort gesproken op VHF,” aldus Robert Stanjek van GUYOT envrionnement – Team Europe, die ongetwijfeld de gevoelens van alle deelnemers deelde. “We voelen natuurlijk met hen mee. Dat wens je niemand toe.”

Intussen is 11th Hour Racing Team één plaats gestegen om de leiding te nemen, met Team Malizia op slechts 10 mijl achterstand en Biotherm ook dichtbij. GUYOT envrionnement – Team Europe heeft een achterstand van 30 mijl.

Op woensdag 3 mei lag de top drie nog steed binnen een afstand van 50 mijl, met 11th Hour Racing Team nog steeds aan de leiding voor Team Malizia en Biotherm. GUYOT environnement – Team Europe ligt verder achterop.

De snelheden liggen gemiddeld rond de 22-24 knopen en de 24-uursafstanden bedragen nu rond de 500 mijl.

Maar terwijl de teams gisteren worstelden met de laatste restjes van de doldrums, gaf 11th Hour Racing Team een fascinerend inzicht in de tropische squalls die het gebied kenmerken.

BEKIJK DE VIDEO HIER

Begin volgende week zullen de teams aanloop naar de finish in Newport (ETA 10 mei) inzetten. Op lange termijn zien de weersvoorspellingen er onzeker en complex uit. Er zijn nog verschillende overgangen te navigeren die tactische mogelijkheden bieden.

Ondertussen werd de IMOCA van Team Holcim-PRB dinsdagavond in Brazilië op een vrachtschip gehesen, dat woensdagochtend vanuit Rio naar de Verenigde Staten vertrok.

Schipper Kevin Escoffier leidde de operatie in goede banen, maar blijft niet bij de pakken zitten. “Ik schat dat het 15 dagen naar Newport is… We hebben dus heel weinig tijd voor de start van etappe 5 om de vervangende mast gemonteerd te krijgen.”

Foto bovenaan: The Ocean Race 2022-23 – 27 april 2023, Etappe 4 – Dag 4 aan boord van Team Holcim – PRB. Team Holcim-PRB, ontmast tijdens de nacht, ongeveer 20 mijl voor de kust van Brazilië. – Georgia Schofield – polaRYSE / Holcim – PRB / The Ocean Race