Spectaculaire start The Ocean Race in Alicante

De 14e editie van The Ocean Race, de volledig bemande zeilrace rond de wereld, is zondag 15 januari 2023 van start gegaan in het Spaanse Alicante. Aan boord zowat de beste zeilers ter wereld die vertrokken voor wat algemeen wordt beschouwd als de zwaarste test voor een team in de sport.

Foto: IMOCA Leg 1 Start in Alicante: Holcim – PRB Team, Team Malizia, GUYOT environnement – Team Europe © Sailing Energy / The Ocean Race

Vijf IMOCA-klasse jachten – de high-tech, foiling, vliegende raceboten die voor het eerst meedoen aan The Ocean Race – gingen net na 16.00 uur plaatselijke tijd van start in glamoureuze omstandigheden op de wateren voor het Ocean Live Park in Alicante.

Twee uur eerder begon een vloot van zes VO65 one-design jachten aan de eerste etappe van hun kortere, op Europa gerichte evenement, The Ocean Race VO65 Sprint, dat drie wedstrijdfasen omvat.

Terwijl beide vloten nu racen naar Cabo Verde, zo’n 1900 zeemijl verderop, zetten de IMOCA’s in op hun race rond de wereld, terwijl de VO65’s een pauze in Cabo Verde inlassen, voordat ze zich in het voorjaar in Europa weer bij de IMOCA-vloot voegen voor de laatste twee etappes van hun race.

Alle zeilers werden uitgezwaaid door meer dan 110.000 uitbundige fans die dit weekend het Ocean Live Park bezochten om de The Ocean Race-ervaring te beleven, waaronder activiteiten rond het bekroonde duurzaamheidsprogramma Racing with Purpose van het evenement, ontwikkeld in samenwerking met stichtingspartner 11th Hour Racing.

De definitieve bezoekersaantallen voor Alicante zullen beschikbaar zijn na de sluiting van Ocean Live Park op zondagavond, maar het aantal bezoekers van zaterdag was een recorddag in de vijf edities van de racestart in Alicante.

Terwijl de startperiode in Alicante perfect januariweer kende met warme temperaturen onder een zonnige hemel, verwachten de zeilers ’s nachts stormwinden, met een zware zeegang die de doortocht naar Gibraltar en de passaatwinden in de Atlantische Oceaan verraderlijk maakt.

Bekijk de presentatie en de start van de spectaculaire IMOCA’s in Alicante.