Gedaan met papieren vaarbewijzen…

-Brussel 24 april 2024-

Om toekomstige pleziervaarders en watersporters op weg te helpen, lanceert de FOD Mobiliteit en Vervoer voor het tweede jaar op rij de campagne #samenophetwater.

Vandaag gaf minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne in Oostende het startschot voor de Maand van de Pleziervaart. In mei worden er in samenwerking met federaties, clubs en vaarscholen initiaties georganiseerd, gratis of tegen een spotprijs. Het doel: zo veel mogelijk mensen op het water krijgen. Ook de digitalisering van de pleziervaartsector heeft de wind in de zeilen. De minister kondigde vandaag aan dat er binnen twee weken zal worden overgeschakeld van papieren op digitale stuurbrevetten. Gedaan met de vele paperassen en eenvoudig beschikbaar op je smartphone. Zo verhogen we de veiligheid. Later dit jaar wordt ook de app van de pleziervaart gelanceerd. 

Vorige zomer werden op verschillende plaatsen de zones voor watersport uitgebreid. Dit is intussen reeds in 8 van de 9 kustgemeentes met ruimte voor watersport doorgevoerd.

Hiermee worden de watersportzones uitgebreid van 5,9 km naar 9,2 km in de zomer. Daarnaast werken sinds kort de gemeenten Koksijde, De Panne en Bredene met een winter/zomerplan. Hierdoor komt er in de winter nog eens 1,2 km watersportzone bij.  

Daarbij komt dat de Noordzee drukker bevaren is dan ooit. België is een pionier op vlak van marien ruimtelijke planning. België was in 2014 één van de eerste landen ter wereld dat een marien ruimtelijk plan (MRP) maakte. Intussen zijn we al aan het tweede MRP toe voor de periode 2020-2026. Hierin wordt bepaald welke activiteiten op welke plaats kunnen doorgaan en onder welke voorwaarden.  

Vorige dinsdag werd de aftrap gegeven voor een volgend plan voor de periode van 2026 tot 2034. Het leidende principe dat we hanteren is meervoudig ruimtegebruik. De ruimte op onze Noordzee is beperkt en we moeten die goed benutten. Met ook de nodige aandacht voor ruimte voor watersport en de pleziervaart. 

Digitaal stuurbrevet 

Om op zee een pleziervaartuig te mogen besturen is in bepaalde gevallen een stuurbrevet vereist. Dat is een officiële vergunning die nodig is om een bepaald type schip te mogen besturen op open wateren. Het omvat theoretische en praktische kennis van navigatie, regelgeving, veiligheid op zee, meteorologie en andere onderwerpen die nodig zijn om een schip veilig te kunnen besturen. Jaarlijks reikt DG Scheepvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer zo’n 3.500 Belgische en nog eens 3.500 internationale stuurbrevetten uit.  

Binnen twee weken zal er worden overgeschakeld van papier op digitale stuurbrevetten. De aanvraag wordt digitaal en maakt dat de aanvraag en het verkrijgen van een brevet véél sneller zal verlopen. Zo zal de watersporter nog maar 1 document zelf moeten aanleveren, het medisch attest. De andere gegevens (theorie/praktijkexamens) worden automatisch digitaal verzameld.  

Het digitale brevet zal je kunnen opslaan op je smartphone. Via een QR-code is het makkelijk controleerbaar door de inspectiediensten en scheepvaartpolitie. Zo verhoogt de veiligheid. De oude papieren brevetten blijven nog geldig, maar burgers die beschikken over een oud papieren brevet kunnen gratis en eenvoudig een digitaal brevet krijgen. Daarnaast wordt volop gebouwd aan een app die watersporters en pleziervaarders zal toelaten alle nodige info en documenten centraal op zak te hebben. Op die manier heb je rechtstreeks toegang tot je brevet en informatie over jouw vaartuigen. Je hebt toegang tot gepersonaliseerde informatie voor geplande trips. Dat maakt alles makkelijker en toegankelijker. 

#Samenophetwater 

Vandaag gaf minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne in Oostende de aftrap van de Maand van de Pleziervaart. De eerste editie in 2022 was al een groot succes en nu zijn er nog meer spelers bij aangesloten (ook vaarscholen). 

In elke kustgemeente zijn er afgebakende zones voor watersport waar je een beachclub kan vinden. De perfecte uitvalsbasis voor veilig en zorgeloos watersporten binnen een professionele omkadering. 

Via initiatiedagen, het ter beschikking stellen van materiaal, zeil-surf-sup je-mee activiteiten kan je in mei dankzij Wind en Watersport Vlaanderen (WWSV), Sport Vlaanderen, de watersportclubs en vaarscholen op een laagdrempelige manier kennis maken met de sport. 

Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Noordzee: ”Watersport aan de kust is aan een heuse opmars bezig. Na het recordjaar 2021 telde WWSV in 2022 26.796 leden. Dat komt enerzijds dankzij rolmodellen als zeilster Emma Plasschaert, maar ook dankzij een democratisering van de sport. We geven vanuit de overheid de pleziervaart ook extra wind in de zeilen door de stuurbrevetten te digitaliseren. Daarmee maken we de pleziervaart toegankelijker, veiliger en moderner. Ik nodig iedereen uit om in mei het plezier van watersport aan onze kust te komen ontdekken.” 

Alain Lescrauwaet, directeur WWSV: “Watersporten is zowel voor de geest als voor het lichaam gezond, is laagdrempelig, doet levenslang sporten en zorgt voor de ideale ontspanning en beleving in harmonie met de natuur.”