Team Sun Hung Kai/Scallywag wint in thuishaven Hong Kong vierde Volvo Ocean Race-etappe

Op vrijdagavond 19 januari kwam Team Sun Hung Kai/Scallyway in thuishaven Hong Kong winnend over de eindstreep van de vierde Volvo Ocean Race-etappe. Om 18:45:42 uur Nederlandse tijd was de historische zege een feit. Het team met de Nederlandse Annemieke Bes aan boord, greep afgelopen weekend na de Doldrums de leiding dankzij een gewaagde tactische beslissing.

Foto: Pedro Martinez/Volvo Ocean Race

Na de finish kon oud-olympisch zeilster en Scallywag-bemanningslid Annemieke Bes (Haarlem) haar geluk niet op. “Dit is te gek om mee te maken”, straalde ze. “Ik kan het bijna niet bevatten dat we hier in Hong Kong, de thuishaven van Scallywag, als eerste aankomen. Het is bizar wat we allemaal hebben meegemaakt, zoals Alex over de rand. Hoe we daarop hebben gereageerd, maakt me zo trots.”

Het was een lange Doldrums passage en op sommige momenten bevond Scallywag zich in een sterkte positie. Toen Scallywag later tijdens die passage achterop raakte, besloten Witt en navigator Libby Greenhalgh om de bocht naar Hong Kong af te snijden. Ze gingen eerder naar het westen dan de concurrentie, die richting het noorden bleef koersen op zoek naar sterkere wind.

“We hadden een plan en hielden ons daaraan. Soms werkt het en soms niet, maar dit werkte het voor ons wel”, zei schipper David Witt.

Hun gewaagde move wierp vrijwel direct zijn vruchten af op het scorebord, aangezien Scallywag minder mijlen naar de finish af te leggen had.

Volgens de experts zouden de teams in het noorden zeker Scallywag weer inhalen, omdat de passaatwind zich vanuit het noordoosten zou aandienen. Dat gebeurde echter nooit.

Toen het team mijlen verloor tijdens de man-over-boord manoeuvre om Alex Gough terug aan boord te krijgen, wisten ze daarna de voorsprong zelfs tot 100 mijl uit te bouwen. De achtervolgers begonnen later toch mijlen terug te pakken. Twee dagen voor de finish was de marge aanzienlijk kleiner en de nam de druk toe.

“Ik ben echt onder de indruk van hoe we de laatste dagen functioneerden”, reageerde Witt. “We hadden een enorme voorsprong en ineens waren we tweederde daarvan kwijt zonder een fout van onze kant. Desondanks bleven bij strategie. We deden waarvan we dachten dat het juist was en dat pakte goed uit.”

Met de zege in de vierde etappe zijn de volle 8 punten (7 voor de eerste plaats plus een bonuspunt) voor Scallywag. Daarmee klimt het team uit Hong Kong naar de respectabele vierde plaats in het totaalklassement.

“Het zou langer duren om op snelheid te komen dan de anderen, omdat we zo laat erbij kwamen”, aldus Witt. “Elk team heeft een beetje vertrouwen nodig. Ik denk dat in de sport het momentum wordt ondergewaardeerd. Deze zege geeft Scallywag absoluut veel daarvan…We zitten allemaal in het leerproces en we zullen beter worden al naargelang de race vordert.”

Witt benadrukte hoe belangrijk deze zege als lokaal team in Hong Kong, waar de Volvo Ocean Race voor het eerst een stopover heeft, is. Voor de eigenaar van het team, Seng Huang Lee, is het een groot moment. Hij steunt Scallywag al jaren. “We zijn een privé team en onze eigenaar Mr. Lee heeft zijn ziel en zaligheid en visie in dit project gestopt. Deze overwinning zal heel speciaal voor hem zijn en een enorm platform voor Scallywag in de toekomst.”

Etappe 4 – Voorlopige resulaten op vrijdag 19 januari (dag 18) om 19:00 UTC
1.Sun Hung Kai/Scallywag — FINISHED – 17:45:42 UTC
2.Vestas 11th Hour Racing — RACING
3.Dongfeng Race Team — RACING
4.team AkzoNobel – RACING
5.MAPFRE — RACING
6.Team Brunel — RACING
7.Turn the Tide on Plastic — RACING