Team Malizia van Boris Herrmann wint de derde etappe van The Ocean Race

Team Malizia schreef de langste etappe in de geschiedenis van de race op haar naam. Om 05:20:28 UTC / 02:20:28 lokale tijd in Brazilië, kwam Team Malizia over de finishlijn bij Itajaí’s Ocean Live Park. Malizia scoorde haar eerste etappezege na 35 dagen racen en 14.714 zeemijlen van intense en close racing.

Foto: The Ocean Race 2022-23 – 2 opril 2023. Team Malizia wint 3de etappe – 05:20:28 UTC 34 days, 17 hours, 10 mins, 28 seconds 14,714 nautical miles. © Sailing Energy / The Ocean Race

Na de eerste dagen van deze etappe was het onwaarschijnlijk dat Team Malizia bij de finish vooraan in de vloot zou eindigen. Een paar dagen na de start in Kaapstad ontdekte het team dat de top van hun mast zwaar beschadigd was en moest het bijna twee volle dagen besteden aan moeilijke reparaties op open zee, met een onzekere afloop.

Ondertussen slaagde Team Holcim – PRB erin aan te haken bij een lagedruksysteem om zich los te maken van de rest van de vloot en een voorsprong van bijna 600 mijl op te bouwen.

Aan boord van Malizia was de provisorische reparatie van de bovenkant van het rondhout succesvol en begon de achtervolging.

Tegen de tijd dat de teams het starthek voor de derde etappe bereikten, had Malizia een voorsprong van 200 mijl op Holcim-PRB, waardoor ze naar de tweede plaats doorschoven.

Roaring 40s trofee

Toen de vloot ten zuiden van Nieuw-Zeeland en in de zuidelijke diepte van de Stille Oceaan voer, kwamen de teams opnieuw tot op 10 mijl van elkaar en was het wisselen om de eerste plaats, terwijl ze de ijsvrije zone omzeilden.

In een van de slechtste fasen van de etappe, toen de boot hevig slingerde, werd Rosalin Kuiper uit haar bed geslingerd en liep daarbij een hoofdwond op. Met prioriteit voor Rosie’s herstel werd een wachtroulatie van drie personen voor de rest van de etappe ingevoerd.

Bij het ronden van de iconische Kaap Hoorn had Team Malizia een voorsprong van minder dan 30 mijl en won daarmee de Roaring 40s trofee.

Het laatste traject naar het noorden werd vervolgens fel bevochten. Team Holcim-PRB en Team Malizia zeilden in elkaars zicht en wisselden offensieven uit op weg naar de Zuid-Amerikaanse kust.

De voorlaatste nacht – vrijdagnacht – was er opnieuw een hevige storm, met rukwinden tot 50 knopen voor de kust. Boris Herrmann en zijn bemanning van Team Malizia gingen met aplomb om met de omstandigheden en kwamen bij het aanbreken van de dag met een voorsprong van 60 mijl nadat Holcim-PRB ’s nachts slecht gierde en schade had opgelopen.

“We wachtten af of Holcim-PRB een fout zou maken,” zei Harris. “Ze zaten ons al sinds Kaap Hoorn op de hielen. Maar uiteindelijk maakten ze een klein foutje en toen konden wij onze kans grijpen en naar voren trekken om met winst naar Itajaí te gaan.”

Op de laatste dag van de etappe en de laatste nacht op zee zeilde Team Malizia snel en zelfverzekerd naar de finish, waarbij ze hun voorsprong vergrootten tot meer dan 80 mijl en een historische overwinning behaalden.

Felicitaties voor Boris Herrmann, Will Harris, Nico Lunven, Rosalin Kuiper, Antoine Auriol, verslaggever aan boord, en het hele Malizia-team voor deze overwinning.

“Het is heel mooi om te winnen,” zei de Fransman Nico Lunven. “We waren heel dicht bij een terugkeer naar Kaapstad. Maar Will en Rosie hebben geweldig werk geleverd door in de mast te klimmen om de reparatie uit te voeren, waardoor we terug in de wedstrijd konden komen en eindelijk konden winnen.”

“Ik ben heel blij dat ik nu in Itajaí ben, maar als ik mocht kiezen, zouden we weggaan en het nog eens doen,” zei Rosalin Kuiper. “We hebben zoveel plezier gehad, dit is verreweg het meest epische zeilen dat ik ooit heb gedaan.”

“Het is een droom die uitkomt om hier op de eerste plaats te komen. Het is zo’n lange strijd geweest, tot het einde toe… Ik ben zo trots op dit team. Het is een geweldig gevoel,” voegde Will Harris eraan toe.

Het laatste nieuws is beschikbaar op www.theoceanrace.com