Update: De slag op de Oosterscheldekreeft

Op donderdag 30 maart 2023 is met onverwachts groot succes de eerste Zierikzeese Oosterscheldekreeft van het jaar 2023 binnengehaald. Zeeland is de enige provincie van Nederland waar Oosterscheldekreeften, met een eigen DNA-structuur, gevangen worden. Al 22 jaar werd traditiegetrouw de officiële opening van het kreeftenseizoen in Zierikzee gevierd. Sinds kort heeft het nieuwe bestuur van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft besloten om de opening niet meer in Zierikzee maar vandaag in Kortgene te houden.

Dat lieten de inwoners van Zierikzee niet zo maar gebeuren en zij organiseerden met succes donderdag 30 maart 2o23 een eigen kreeftenopenings feestje. Immers al 22 jaar werd de opening in Zierikzee georganiseerd en Zierikzee ligt aan de Oosterschelde en Kortgene aan het Veerse Meer.

Foto: Kreeften Koningin Jascha de Jong, Sam Uil oud kreeftenvisser en Patrick Lodier (foto: Marco Louter)

Om 13.30 uur kwam het schip “Lucy Lobster” vanaf de Oosterschelde de haven van Zierikzee binnen varen met aan boord de eerst gevangen Oosterscheldekreeften, eregast oud kreeftenvisser Sam Uil en de kersverse Kreeften Koningin Jascha de Jong. De aankomst van de eerste Oosterscheldekreeft was gratis toegankelijk voor het publiek en werd door circa honderd geïnteresseerden goed bezocht.

Na de aankomst van “Lucy Lobster” bij de ’t Luitje, nam locoburgemeester van Schouwen-Duiveland Jacqueline van Burg de eerst gevangen kreeft in ontvangst uit handen van de Kreeften Koningin en Sam Uil. In haar speech vertelde Van Burg dat Zierikzee de bakermat is van de Oosterscheldekreeft en dat het gemeente bestuur blij is dat door initiatiefnemers deze kreeften openings-traditie na 22 jaar in Zierikzee wordt voortgezet.

Eén Zierikzeese kreeft, de grootste, werd vervolgens door mevrouw Van Burg overhandigd aan Patrick Lodiers, bekend van TV. Deze werd later in de middag geveild in Yerseke en bracht uiteindelijk 32.000 euro op voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Een tweede Zierikzeese Oosterscheldekreeft werd op een viskar geplaatst en samen met paard en wagen en muzikale begeleiding naar het Sint Jacobshofje oftewel de Vismarkt aan de Sint Domusstraat in Zierikzee gereden.

Daar werd het kreeftenfeest hervat met divers hapjes, drankjes en kreeftenamuses van de Oosterscheldekreeft. De toegang bedroeg slechts 15 euro en werd verder muzikaal aangekleed onder leiding van René Geelhoed. Ruim 350 kaarten zijn verkocht.

Zelfs de commissaris van de Koning van de provincie Zeeland, Han Polman en burgemeester van Schouwen-Duiveland Jack van der Hoek kwamen op persoonlijke titel ook nog even een kijkje nemen bij het Zierikzeese kreeftenfeest.

Later in de middag werd de tweede Zierikzeese Oosterscheldekreeft onder leiding van veilingmeester Dominique Deguelle geveild voor de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland (www.rbzd.nl/informatie/) . Deze bracht 5.700 euro op.

Voorzitter van de stichting ‘Oosterscheldekreeft Zierikzee’ Olivier Verwest aan het woord: Wat wij wilden is, zoals de traditionele opening van de eerste haring in Scheveningen wordt gepresenteerd, dat dit ook in Zierikzee zal gaan plaatsvinden met de Oosterscheldekreeft. Wij willen echt de Oosterscheldekreeft, wat uniek is in Nederland met zijn afwijkende DNA-structuur, op een authentieke manier weer doen laten herleven. Daarbij zullen ons inziens ook de kreeftenvissers een veel belangrijkere plaats innemen. Authenticiteit is waar we naar toe streven. Sterker nog; we willen zelfs ook de Oosterscheldekreeft meer presenteren bij een breed publiek en niet alleen maar bij degene die het kunnen betalen. Gezien het succes van vandaag is dat volgens mij ook goed gelukt’, aldus voorzitter Verwest.

Verder is Verwest van mening dat de kreeftenopeningen helemaal niet door heel Zeeland zouden moeten plaatsvinden, zoals de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft dat verkondigd. ‘Scheveningen is toch ook jarenlang de bakermat van de eerste haring, waarom zou dat dan niet ook met de Oosterscheldekreeft kunnen zijn’, zo vervolgde de voorzitter van de stichting Oosterscheldekreeft Zierikzee.