De prijs van water…

Water is een van de meeste essentiële behoeften van ons lichaam. Drinken is onmisbaar. De zoekmachine voor vakantiehuizen Holidu onderzocht de kostprijs van water voor reizigers in meer dan 100 steden over de hele wereld. Ze vergeleken de prijs van zowel kraanwater als flessenwater.

Ondanks de negatieve effecten op het milieu, is gebotteld water de afgelopen decennia in veel steden een alomtegenwoordig fenomeen geworden, met prijzen die sterk variëren van plaats tot plaats of tussen merken. Om te bepalen hoeveel de prijs  precies varieert, hebben de onderzoekers  de prijs genomen van een typische betaalbare halve liter  fles water die een toerist in een supermarkt kan kopen.

Een flesje water is het duurst in Oslo, Noorwegen. Het gaat er voor € 1,51 over de toonbank. Dat is zowat tien maal meer dan in een van de goedkoopste van de onderzochte landen, Turkije,  € 0,15. Beiroet, Libanon spant de kroon wat goedkoop water betreft, daar kost een flesje amper € 0,03.

Het onderzoek werd nog verder uitgesplitst door te kijken naar de gemiddelde prijs per fles van drie van de meest voorkomende watermerken: Evian, Perrier / Nestlé en het lokale Coca-Cola-merkwater in elke stad. Dat vindt u terug in de tabel.

Leidingwater

Voor kraanwater  werd in de eerste plaats gekeken naar de kwaliteit van leidingwater op elke locatie, aangezien het vooral belangrijk was om te zien of en waar het water veilig was om te drinken. Vervolgens keken ze naar de maandelijkse verbruikskosten van leidingwater in elke stad,  (het wereldwijde gemiddelde waterverbruik per persoon per maand is 15 kubieke meter). Daaruit werd de procentuele afwijking van de mediaanprijs voor alle steden in de lijst berekenend. De resultaten laten min of meer zien hoeveel burgers in elke metropool betalen voor hun kraanwater in vergelijking met de rest van de wereld.

Ook voor kraanwater is Oslo, Noorwegen de absolute top, het leidingwater is er bijna 200 procent duurder dan de mediaanprijs. In Lissabon, Portugal is het leidingwater dan weer bijna 20 procent goedkoper dan de mediaanprijs.

Toch nog even vermelden dat de steden niet alleen werden geselecteerd vanwege hun populariteit als toeristische bestemming, maar ook als plaatsen waar een verhoogd risico op watertekort bestond.