Werktuigkundige scheepvaart in lijst van nieuwe knelpuntberoepen!

Antwerp Maritime Academy biedt hiervoor als enige hogeschool in België de opleiding aan.

VDAB maakte de lijst bekend van knelpuntberoepen. Daarop staan maar liefst 27 nieuwe beroepen. Onder de nieuwkomers ook Werktuigkundige Scheepvaart. “We zien binnen het maritieme werkveld dat de nood hoog is”, vertelt Rowan Van Schaeren, algemeen directeur van de Antwerp Maritime Academy (Hogere Zeevaartschool). “Momenteel kunnen we niet voldoende mensen afleveren voor de vele jobs als engineer/werktuigkundige aan boord.”


Een unieke maritieme opleiding

De Antwerp Maritime Academy (Hogere Zeevaartschool) biedt als enige hogeschool in België de vierjarige Bachelor/Master-opleiding Scheepswerktuigkunde (Marine Engineering) aan. Remke Willemen, opleidingshoofd voor Scheepswerktuigkunde, licht toe: “Je krijgt in de opleiding een hele brede vorming van alle systemen aan boord van een schip. Alleen de scheepsmotor op zich is al een indrukwekkend staaltje techniek, maar het gaat veel verder.

Een schip kun je vergelijken met een drijvende stad met een eigen elektriciteitscentrale, waterzuivering, afvalverwerking, warmtecentrale en veiligheidsinfrastructuur. Je leert al deze systemen in detail kennen maar weet er ook zeer ‘hands-on’ mee om te gaan. De opleiding heeft een doorgedreven probleemoplossende focus en daarmee is het profiel van de engineers die we afleveren zeer gegeerd, ook buiten de scheepvaart.”

Start van een prachtige carrière

Studenten die de opleiding afronden kunnen meteen aan de slag in een boeiende job. “Als werktuigkundige kun je bovendien rekenen op sterke doorgroeimogelijkheden en een mooi verloningspakket”, verduidelijkt Willemen. “Daarmee is het een enorme aanrader voor jongeren die een gevarieerde carrière willen starten. Op jonge leeftijd krijg je de kans om veel verantwoordelijkheid te dragen en op te klimmen in een leidinggevende rol van formaat. Je carrière beperkt zich trouwens niet tot een job aan boord, ook aan de wal zijn er tal van mogelijkheden. Scheepswerktuigkunde is zonder twijfel een schitterende springplank.”

Rowan Van Schaeren – directeur AMA

“Studenten die bij ons starten zijn dan ook de maritieme leiders van morgen”, geeft Van Schaeren verder aan. “Onze maritieme opleidingen zijn uniek maar tegelijk uitdagend. Wanneer ze hun diploma in ontvangst nemen zijn ze reeds van alle markten thuis. Vervolgens dragen ze de verantwoordelijkheid over een schip en de bijhorende lading die vele miljoenen euro’s waard zijn. Ze sturen een internationale bemanning aan en weten zich in staat om waar ook ter wereld diplomatieke, administratieve en economische belangen te behartigen. Er zijn weinig jobs die zo uitdagend zijn en zoveel voldoening geven.”

Indien u verder kennis wil maken met studenten en docenten van de opleiding bieden we met plezier een rondleiding aan op onze campus. Op 11 maart 2023 is er bijvoorbeeld een infodag. Verdere informatie vindt u via onze website www.amacademy.be.

Foto’s © Georges Janssens