Gratis EmergenSea & Veiligheidsdag pleziervaart

In samenwerking met de Federale Overheidsdiensten voor de Scheepvaart organiseert het Race & Rescueteam van de Royal Yacht Club van België een interactieve info en sensibiliseringsdag voor alle pleziervaarders.

De nadruk ligt op preventieve informatie uit de eerste hand van de nautische autoriteiten die actief zijn op de Noordzee, de Beneden-Zeeschelde en de Haven van Antwerpen. Daarnaast belichten diverse specialisten op vlak van redding en medische assistentie nuttige, praktische toepassingen die de impact van calamiteiten kunnen beperken of voorkomen. Er worden ook live demonstraties gegeven voor de recuperatie van drenkelingen en het correct gebruiken van de pyrotechnische noodsignalen zoals handstakellichten, rookpotten enz…

Alle pleziervaarders van alle niveaus, zeilers en motorbootvaarders, kunnen gratis aan de EmergenSea + veiligheidsdag deelnemen.

EmergenSea + Veiligheidsdag pleziervaart concreet

Zaterdag 4 februari 23
09u00 – 17u00 (deuren:  08u00)
RYCB Clubhuis / Thonetlaan 133, B-2050 Antwerpen L.O.

Een dag boordevol nuttige tips en praktische informatie rechtstreeks van de belangrijkste Belgische, Vlaamse en Antwerpse nautische overheden.

Stel je vragen aan de experts zoals over nautische communicatie en VHF gebruik, veilig varen, en het voorkomen van of omgaan met ongevallen aan boord.

In de workshops leer je reddingsmiddelen en noodsignalen gebruiken, EHBO-technieken toepassen, omgaan met drenkelingen en veel meer.  

Programma

08u00: deuren / ontvangst met koffietafel
08u59: start lezingen overheden (met pauze tussenin)
12u30: lunch
13u15: verdeling werkgroepen (ieder kan 3 werkgroepen volgen, wissel na 45’)
14u00: start werkgroepen
17u00: einde + RYCB drink

Georganiseerd door RYCB-Race & Rescue i.s.m. Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT), Cardioservice, FOD Mobiliteit, FOD Leefmilieu, Maritime Rescue and Coordination Centre (MRCC), Port of Antwerp / Bruges, Reddingsfederatie, Resqprotec, Rode Kruis, Scheepvaart Politie (SPN algemeen en SPN Antwerpen), Vlaamse Waterweg NV.