Canal Tales, fototentoonstelling Dirk De Cubber

CanalTales3Nog tot 30 mei loopt in de ‘Kruitfabriek’ in Vilvoorde, langs het kanaal Brussel-Charleroi, de fototentoonstelling ‘Canal Tales’ van Dirk De Cubber, beroepsfotograaf en kleinzoon van een binnenschipper. Hij kijkt met een zekere weemoed naar het leven dat zich afspleet langs de oevers van het kanaal. Zijn foto’s in zwart/wit ademen de sfeer van het analoge tijdperk. Vormt de waterweg de rode raad in zijn verhaal, toch heeft de fotograaf vooral oog voor de kleurrijke bewoners en passanten langs de oevers van het kanaal. De wisselende situaties, feesten en ontspanning, rust en recreatie worden uiterst sfeervol in beeld gebracht.

Het fotoproject en het bijbehorende boek kon rekenen op de steun van de stad Vilvoorde dat het water als een troef in het bevorderen van de levens- en woonkwaliteit van zijn bewoners wil uitspelen. In Dirk De Cubber hebben ze een enthousiast ambassadeur gevonden om deze idee aan te kaarten. De kanaalfeesten in Vilvoorde, Bruxelles Plage, graffiti en spelende kinderen op en onder de brug van Vilvoorde, het leveren allemaal doordacht gecomposeerde beelden op. Maar het blijft een kijk vanaf de zijlijn, de fotograaf waagt zich niet op het water.
Hij leunt heel nauw aan bij de mens terwijl het kanaal, de boten en de waterinfrastructuur goedgekozen decorelementen vormen. Dat wordt onder meer mooi geïllustreerd door de beelden die hij nam in het lokaal van de Grimbergse Zeilkring, zoals de toenmalige ‘Cercle de la Voile’ zo mooi vertaald werd. De verveling en verwondering van kinderen in dit clublokaal wordt treffend weergegeven, terwijl op de achtergrond, door het raam een glimp op te vangen is van het gestaag stromend kanaal.

CanalTales2Dirk De Cubber omschrijft zijn fotoreeks als volgt: “Waterwegen die steden doorkruisen, hebben mij altijd gefascineerd, waarschijnlijk geïnspireerd door de verhalen over mijn grootvader die binnenschipper was. In dit fotoproject wil ik een persoonlijk beeld geven van het huidige leven aan de kanaalzone, een momentopname van de transformatie van een gebied waar opnieuw wordt geleefd”.

De tentoonstelling in De Kruitfabriek, Steenkaai 44, Vilvoorde, is open op vrijdagen en zaterdagen van 12 tot 22 uur, zondagen tot 18 uur tot 30 mei 2015.