IMOCA’s en VO65’s klaar voor start
The Ocean Race 2023 in Alicante


Vijf IMOCA’s staan aan de start van de race rond de wereld, terwijl zes VO65’s zich voorbereiden op de nieuwe, intense Sprint-competitie. Samen verzamelden dus 11 boten in Alicante, Spanje, als laatste voorbereiding op de start van The Ocean Race 2022-23. En ook aan wal neemt de activiteit toe, met de opening van het Ocean Live Park in Alicante op zaterdag 7 januari.

Foto: 2 January 2023,Teams get ready for The Ocean Race 2022-23 in Alicante © Carlota Alonso / The Ocean Race

Dit is de 14e editie van de iconische offshore-race rond de wereld, met volledige bemanning, en de eerste waarin de high-tech IMOCA-boten worden ingezet. De VO65-vloot, die eerder al deelnam aan twee evenementen rond de wereld, gaat nu een kortere uitdaging aan door te strijden voor de inaugurele The Ocean Race VO65 Sprint Cup, met drie etappes die overeenkomen met etappes 1, 6 en 7 van de race rond de wereld.

Voor de vijf IMOCA-bemanningen die de laatste hand leggen aan de voorbereiding op de start van de race, is dit een belangrijke week, die leidt tot de In Port Race op 8 januari, voor het grote vertrek voor Leg One van The Ocean Race – Alicante naar Cabo Verde – op 15 januari.

Op de startlijn staan vijf sterke IMOCA-teams:

11th Hour Racing Team (USA); schipper Charlie Enright
Team Malizia (GER); schipper Boris Herrmann
Team Holcim-PRB (SUI); schipper Kevin Escoffier
GUYOT environnement-Team Europe (FRA/GER); schipper Benjamin Dutreux
Biotherm Racing (FRA); schipper Paul Meilhat

Het is een bijzonder drukke tijd voor de vier IMOCA-teams die in november deelnamen aan de Route du Rhum. Elk van deze boten heeft een refit en upgrades ondergaan om zich voor te bereiden op races met volledige bemanning.

“Het is een enorme hoeveelheid werk geweest voor ons team,” zei Holcim-PRB-schipper Kevin Escoffier. “Gelukkig hebben we mensen met een beetje ervaring met The Ocean Race, wat het gemakkelijker maakt om de sportieve en technische kant te organiseren.”

2 January 2023,Teams get ready for The Ocean Race 2022-23 in Alicante © Carmen Hidalgo / The Ocean Race

“We kijken ernaar uit om vandaag weer het water in te gaan en weer te gaan zeilen. Deze boten zijn ongelooflijk en ik kijk ernaar uit om te leren hoe ver we de boten kunnen duwen met een volledige bemanning. Er zijn vijf geweldige teams, vijf geweldige boten en veel zeer goede zeilers in de vloot, dus we weten dat het belangrijk zal zijn om goed te starten en de leercurve zal erg belangrijk zijn om een goed resultaat te behalen als we aan de finish komen in Genua.”

Voor 11th Hour Racing Team is de laatste aanloop naar de start ruim van tevoren gepland. Het team arriveerde net op tijd in Alicante om het nieuwe jaar in te luiden en wil nu de laatste hand leggen aan de voorbereidingen.

“Ons team heeft het uitgebreide meetproces al doorlopen, dus deze laatste fase is een formaliteit,” zei zeiler Jack Bouttell na aankomst in Alicante. “Bij elk project waaraan ik ooit heb gewerkt, dringt de omvang pas tot je door als je in de starthaven bent. Dat is altijd het punt waarop je beseft wat een geweldige kans er in het verschiet ligt. Ik denk dat ik nu in een overgangsfase zit waarin ik zowel opgewonden als ongerust ben, de stress van de start heeft me nog niet te pakken.”

Vier van de IMOCA-teams bevinden zich nu in de jachthaven bij Ocean Live Park in Alicante. GUYOT environnement-Team Europe wordt vrijdag verwacht, nadat ze van de wedstrijdleiding toestemming hebben gekregen om hun boot in Barcelona verder voor te bereiden.