Panerei British Classic Week, doorweekt maar doorleefd

De editie 2012 van de Panerei British Classic Week noteerde een record aantal van 83 deelnemers. Na een week (7 tot 14 juli) intensief zeilen ging de overwining naar Jap (Justice and Peace), een Cork Harbour One Design zeiljacht uit 1897.

De schipper werd de gelukkige eigenaar van de prestigieuze Panerai British Classic Week Racing trofee en een prachtig uurwerk van sponsor Officine Panerai. De wedstrijd die jaarlijks plaats vindt in Cowes op het eiland Wight, de historische thuishaven van de Britse jachtwereld, kon de voorbije drie jaar rekenen op de steun van de Italiaans uurwerkbouwer uit het topsegment Panerai. Terwijl heel Europa genoot van typisch Brits weer waren het in Cowes de klassieke jachten die het mooie weer maakten.

Op de openingsdag werd de eerste race gevaren rond het eiland Wight, in uurwijzerzin, net zoals de eerste America’s Cup in 1851. Dan volgden vijf dagen wedstrijdvaren en stevig ‘verbroederen’ zoals het schippers van klassieke jachten past. De bemanning van klassieke boten doet niets liever dan hun boot showen en straffe verhalen vertellen. De Panerai British Classic Week bood hiervoor een perfect platform

De meeste van de jachten kunnen bogen op een fascinerende geschiedenis. De oudste deelnemer was een 58 voet gaf cutter Thalia, gebouwd en ontworpen door G. Wanhill in 1888.
Tot de mooiste sterren op het water behoorde ook de Eilean, een ketch uit 1936 en door Panerei in een opmerkelijk nieuwstaat gebracht. De 8 meter Saskia vertegenwoordigde Groot Brittannië op de Olympische Spelen van 1936 en was nu ook present, evenals Zoom, het laatste jacht dat gedesigned werd door de legendarische Charles E. Nicholson in 1952.

De 2013 editie van de Panerai British Classic Week heeft plaats in Cowes van 6 tot 13 juli. Maar daarvoor heeft u nog een overzichtsverslag te goed van de Panerai Classic Yachts Challenge in de najaarseditie van Bootmagazine.

 Foto’s: Guidi Cantini